Viktiga vitaminer för håret – Kosttillskott för ett friskare hår

Ju friskare du är på insidan – desto hälsosammare ser du på utsidan och det inkluderar ditt även hår. Att få i sig rätt vitaminer för håret har en avgörande effekt på huruvida ditt hår växer sig friskt och starkt eller skört och frissigt. Känner du dig lite vilsen i vitamindjungeln?

Då har du kommit helt rätt!

Vitaminer för håret – Välj rätt kosttillskott och få friskare hår

De bästa vitaminerna & mineralerna för håret

Du kanske vill att håret ska växa sig längre, bli starkare och kännas tjockare. Eller kanske vill du bara behålla håret precis så som det är; friskt och glänsande. Vare sig du behöver bättra på hårkvalitén eller behålla och förebygga framtida slitage finns det många kosttillskott som ger håret en riktig boost!

Läs gärna även mina 19 hårtips på hur du kan få starkare och friskare hår. ♥

Det bästa är såklart att få alla vitaminer och mineraler genom kosten, men det är inte riktigt alltid som vi lyckas med det. Därför kommer jag att skriva om vilka vitaminer du behöver, var du kan få dem ifrån och vilka kosttillskott som täcker om du inte klarar av det på egen hand.

Bättre hårkvalité med B-vitaminer

Det finns 8 olika typer av B-vitamin. B12 är den viktigaste vitaminet när det kommer till håret men det är också väldigt bra att köpa B-komplex som innehåller samtliga b-vitaminer då många av dem bidrar till bättre hårkvalité.

Generellt är det svårt att få ett överintag av B-vitaminer eftersom att de är vattenlösliga och försvinner via urinen. Men vissa utav dem kan orsaka illamående, huvudvärk och i ovanliga fall nervskador. Därför är det viktigt att följa rekommendationer och tänka över hur kosten ser ut innan du börjar att slänga i dig piller.

De viktigaste ur B-familjen

B2 – Riboflavin: Riboflavin är en viktigt vitamin som även fungerar som en antioxidant i kroppen. Vitaminet B2 hjälper till att upprätthålla kollagennivåerna som inte bara är viktigt för håret utan även för huden. Livsmedel som är rika på Riboflavin är bland annat lever, sjögräs, musslor och mandlar.

B3 – Niacin: Niacin bidrar med näring till hårbotten och främjar en sund och stark hårväxt. Utan Niacin blir håret livlöst, kluvet och sprött. Livsmedel som är rika på Niacin är kyckling, fisk, jordnötter, hårt bröd och spannmål. Det finns även vissa frukostflingor som är berikade med niacin.

B5 – Pantotensyra: Pantotensyra påverkar hårets fuktbalans och ser till att håret ser både friskare och glansigare ut. Vitamin B5 anses även motverka grått hår. Livsmedel som är rika på Pantotensyra är kött, baljväxter och fullkornsprodukter.

B7 – Biotin: Biotin hjälper kroppen att producera glukos som främjar den naturliga hårväxten otroligt mycket. Dessutom reducerar även B7 håravfall. Biotin finns i nästan alla livsmedel men det finns mest i lever, havregryn, vetegryn och ägg.

B9 – Folsyra: Folsyra är nödvändig för läkningsprocesserna i kroppen och för bibehållande av friskt hår och hud. Den motverkar även håravfall och grått hår. Livsmedel som är rika på folsyra är mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor och frukt. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller förhållandevis mycket folat.

Skydda håret mot solen i sommar

Starkt hår med hjälp av järn

Järn stärker håret inifrån, reducerar slitage och ökar motståndet mot all yttre påverkan. Järn är den viktigaste mineralen för håret och järnbrist är en vanlig anledning till håravfall. Hårsäckarna får mycket av sin energi från blodet och just järn är otroligt viktigt för att det ska fungera normalt. Livsmedel som är rika på järn är rött kött, ostron och spenat.

Zink ger håret tillbaks sin lyster

Vid brist av Zink är det vanligt med glanslöst och skört hår som symptom och om man har otur kan man få kraftigt håravfall. Livsmedel som är rika på zink är pumpakärnor, kikärtor, svamp och spenat.

E-vitamin – En supervitamin för håret

E-vitamin är en antioxidant som skyddar håret mot yttre påverkan som t.ex. föroreningar och avgaser. E-vitamin har en uppbyggande effekt på håret som upprätthåller hårets normala funktion.

Samtidigt hjälper denna antioxidant till med att öka blodcirkulationen och syretillförseln till hårsäckarna. Det hjälper håret att växa sig  längre, starkare och friskare. Man skulle kunna kalla denna antioxidant för en superantioxidant!

Livsmedel som är rika på E-vitamin är framför allt frön, vegetabiliska oljor, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.

D-Vitamin stimulerar hårväxten

D vitamin fungerar genom att stimulera stamceller i huden till att bilda nya hårsäckar. Att ha fler hårsäckar kan hjälpa till att behålla och även öka hårets tjocklek. Samtidigt stöttar vitamin D håret att få en friskare hårväxt.

Du kan få i dig D-vitamin på 2 olika sätt – dels via maten, dels genom att D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Förutom det kan du få i dig vitaminet från bland annat mjölkprodukter, växtdrycker, ägg och kött.

C-vitamin behövs för normal kollagenbildning

C-vitamin behövs för normal kollagenbildning som har betydelse för normal funktion av bland annat blodkärlen, benstommen, brosket och huden. Den har precis som E-vitaminen en antioxidanteffekt som skyddar håret mot yttre påverkan. Vitamin C är särskilt viktigt för de som har hår som splittras och är sprött. Dessutom hjälper den kroppen att ta upp järn om de intas samtidigt!

Livsmedel som är rika på C-vitamin är de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. Ät en stor apelsin så har du redan fyllt upp dagsbehovet!

A-vitamin håller håret glansigt & friskt

Alla celler i kroppen behöver A vitamin för att växa och fungera som de ska, det inkluderar även håret.  Vitamin A upprätthåller friska slemhinnor, som exempelvis hudkörtlar, för att producera talg i hårbotten. Detta kallas för Sebum och Sebums funktion är att återfukta hårbotten samt hjälper till att hålla håret glansigt och friskt. 

Du får i dig A-vitamin genom att äta sötpotatis, morötter och mörka bladgrönsaker.

Omega 3 ger friskt & välmående hår

Omega 3-fettsyror är jätteviktiga för våran kropp på flera olika sätt. Tyvärr kan vi inte producera Omega 3 själva, utan vi måste få i oss det via vad vi äter. Omega 3 återfinns i hårbottens cellväggar, i själva hårstrået och i de naturliga oljor som ser till att din hårbotten och ditt hår ser friskt ut. Livsmedel som är rika på Omega 3 är fet fisk, vissa alger, linfröolja, rapsolja och valnötter.

Magnesium stödjer produktionen av protein

Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Det är en mineral som hjälper hårbotten att gro ett starkt och friskt hår. Livsmedel som är rika på magnesium är baljväxter, bladgrönsaker och fullkornsprodukter.

Blog divider

Kosttillskott för ett friskare hår

Urvalet är stort när det gäller kosttillskott för håret. Som du ser så kan vi få i oss alla nödvändiga vitaminer och mineraler genom kosten.

Tyvärr är det inte alltid som vi klarar av att hålla en perfekt kost och därför kan kosttillskott vara ett bra alternativ. Det är dock viktigt att tänka på att ett kosttillskott aldrig får ersätta en hälsosam och varierad kost helt och hållet. Det är ju faktiskt precis som namnet säger – ett tillskott.

Tips på bra kosttillskott för håret

Mivitotal Plus – Ett komplett, balanserat kosttillskott med 15 vitaminer, 9 mineraler, 18 olika aminosyror, Q10 och bioflavonoider.

Original Silicea – En effektiv och populär produkt för håret. Silica bidrar till en normal funktion hos håret och innehåller bland annat biotin, zink och selen.

Hårkontroll– Är speciellt framtaget för att ge näring till både hår, hud och naglar. Hårkontroll innehåller bland annat biotin, zink, selen och koppar. Kosttillskottet hjälper både hår och naglar att hålla sig friskt. Det bevarar även hårets normala pigmentering.

Priorin – Är också en mycket populär och välfungerande produkt för hår och hårbotten. Priorins sammansättning består utav biotin, L-cystin, hirsextrakt och pantotensyra. Den här produkten tillför näring till hårrötterna och bidrar till att bevara en normal hårväxt.

Hair Volume – Är ett kosttillskott för de som vill bibehålla ett hälsosamt hår med volym. Den innehåller en sammansättning av äpple och hirs med aminosyror, kisel och vitaminer för att stödja hårets volym och tillväxt. Hair Volume innehåller bland annat biotin och zink som bidrar till att bibehålla normalt hår.

Blog divider

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. My

  Åh vad bra tips!!! Starkare hår skulle jag minst sagt behöva!

 2. jessy

  Bra tips, äter redan extra magnesium och zink bla. 🙂

 3. jessy

  Ha en bra dag! 🙂

 4. Emma Engström

  Tycker sent här är så intressant och spännande! 😀 Kram

 5. Matilda Berlin

  SÅ bra inlägg!! Kämpar för fullt för att få tillbaka det hår jag en gång i livet hade. SÅ tack för tipsen <33

  1. Ninni Undén

   Tack så jättemycket! 😀 Det glädjer mig verkligen att mitt inlägg kan hjälpa någon!

 6. Sandra

  Bra tips är så lätt att glömma bort 🙂 Kram

Lämna ett svar