Vinterhud – De bästa tipsen för att säkra hudvården i vinter

Detta inlägg innehåller sponsrade länkar från Adviral

Oavsett hudtyp kan alla få det som kallas för vinterhud. Det gör vår hud torr, fnasig, röd och irriterad. Varför blir det så egentligen och vad kan man göra för att förebygga det?

Vi är inne på Oktober och kylan har minst sagt blivit påtaglig. Vi har gått från en fantastisk och ovanligt varm sommar till blåst och låga temperaturer. De senaste dagarna har det till och med varit frost på marken! Vintern är inte långt borta och det är klokt att börja förbereda huden för vinterkylan redan nu.

Vinterhud - De bästa tipsen för att säkra hudvården i vinter

Varför får vi så kallad vinterhud?

På vintern blir luften utomhus mycket torrare än vad den brukar vara. Även inomhus blir luften torrare tack vare element och dess uppvärmda luft som tappar mycket fukt. När du befinner dig i torra miljöer avger huden vatten för att hålla en jämn balans. Så ju torrare miljön som du vistas i är, desto torrare kommer din hud att bli.

Denna torrhet leder till rödhet och irritation och det är just det som då blir det som vi kallar för vinterhud. Under hösten gå temperaturerna ner väldigt ofta så därför tyckte jag att det var en bra idé att skriva det här inlägget redan nu.

Tecken på torr vinterhud

 • Klåda
 • Huden känns irriterad
 • Fjällning
 • Känsla av att huden stramar
 • Torrsprickor
Du kan hjälpa till att minska dessa effekter genom att tweaka lite i din dagliga hudvårdsrutin.

De bästa tipsen för att säkra hudvården i vinter

Förkorta dina duschar

Duscha mer sällan & med lägre temperatur

Något som har en väldigt stor påverkan på hudens torrhet är hur länge och hur ofta du duschar. En lång varm dusch efter en dag i kylan kan vara otroligt lockande, men tyvärr kan denna vana skada din huds naturliga barriär. Det varma vattnet kan ta bort hudens naturliga fett och lämna den mindre motståndskraftig. Så vrid ner varmvattnet och halvera tiden i badet!

Min sambo skrattade åt mig när han såg att jag skrev det här. Jag har själv den där tendensen att höja värmen upp flera gånger om när jag duschar. Och visst brukar jag bli så torr att mina ben kliar som bara den! Det kanske är dags att leva som man lär?

Välj produkter som inte torkar ut huden

Valet av produkter du använder för att tvätta huden påverkar självfallet hur torr eller mjuk din hud blir. Traditionella tvålar har ett alkaliskt pH som kan störa din huds naturligt sura yta och därav bidra till att torka ut huden. Undvik detta genom att använda ett milt och vårdande rengöringsmedel som tar bort smuts utan att irritera huden.

Använd rengöring som är skapat just för den kroppsdel som du ska tvätta och smörj ALLTID in dig efteråt.

Skäm bort ansiktet lite extra under natten

Använd gärna en nattkräm som är extra kraftig och näringsrik. När huden vilar på natten bygger den upp de skador som den fått under dagen från luftföroreningar, sol och vind. Hjälp den gärna lite på traven med en riktigt bra och fet nattkräm. Serum som är speciellt framtagna för ansiktet är också något som kan vara bra att investera i.

Vårdande nattkrämer

Boosta din hud med Omega 3

Ät mer livsmedel som är rik på Omega-3. Essentiella fettsyror kan hjälpa till att behålla hudens naturliga oljor och ger en boost från insidan. Mat som är rik på omega-3 är bland annat lax, sardiner, linfrön och valnötter. Om du som jag ogillar fisk (som är den bästa källan) och har svårt för att få i dig tillräckligt med Omega-3 går det även att få i sig det genom kosttillskott.

Vårda och skydda dina torra läppar

Glöm inte dina läppar!

Glöm inte att stoppa ner extra läppcerat/balsam i dina jackors fickor, i handväskan, kanske i en låda i skrivbordet.. . Stoppa ner det överallt där du kan tänka dig! Att få torra läppar bara för att inse att  man har glömt sitt läppcerat hemma är ju brutalt jobbigt.

Läpparna far väldigt illa i köld och blåst där de spricker, flagar och gör ont. Smörj ofta med ett bra läppcerat eller läppbalsam som vårdar och skyddar läpparna. Du kan även gärna peela läpparna försiktigt någon gång i veckan för att få bort döda hudceller och flagor.

Läppbalsam som vårdar & skyddar

Skydda huden med en extra ”hudbarriär”

Redan under 10 minusgrader riskerar du att få köldskador i huden. Så när temperaturen börjar att sjunka är det kloke att investera i en barriärkräm. En barriärkräm lägger sig som en skyddande barriär över huden som står mot kyla, vatten och kemikalier.

Smörj in, smörj in & smörj in!

Smörj in ofta och rikligt med återfuktande och feta krämer. Man brukar ju säga att ”less is more” men jag tycker att det är mer passande med ”more is more”. Locobase och Canoderm som man kan köpa på Apoteket är några av mina favoriter. Jag får dem på recept av min hudläkare men det går även att köpa dem receptfritt.

De luktar inte så särskilt gott men de är nog de bästa krämerna som jag har använt! Dessutom fungerar dem på hela kroppen, även på känsliga och tunnare ställen som i ansiktet och på halsen.

Lycka till med er vinterhud!

Jag hoppas att ni tycker om mina tips för en bättre vinterhud! Om ni gör det får ni jättegärna dela inlägget vidare med hjälp av delningsknapparna nedanför. ↓ Kram på er! ♥

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 18 kommentarer

 1. Sofia Johansson

  Åh vilka bra tips! Jag har alltid lidit under vintern då jag under hela min uppväxt haft atopiskt eksem och vintertid blir det alltid mycket värre. Därför har jag också canoderm på recept och den är så bra, jag brukar märka skillnad redan efter första användningen. Jag brukar även använda locobase på läpparna under natten och det gör verkligen underverk☺️

  1. Ninni Undén

   Tack så mycket! 😀 Åh va härligt att de funkar så bra för dig också. Jag verkligen älskar dem och använder båda dagligen. Min hud mår så bra av det!

 2. Janelle

  Bra tips, har aldrig torr hud men älskar Niveas produkter tycker dom alltid håller bra standard

 3. Jennifer

  Åh jag som älskar att duscha varmt, speciellt nu på vinter halvåret när jag är såååå frusen av mig 😛

 4. Jennie

  Tusen tack för tipsen vännen, ska ta till mig dom! Behövde verkligen tips på hudvård Vad är de för portal du bloggar ifrån?

  1. Ninni Undén

   Tack så mycket själv! Jag har skapat en egen hemsida med WordPress.org, men det finns även en bloggportal på WordPress.com.

 5. Emma Matilda Sigmund

  Vilka bra tips. Jag är usel på att ta hand om mig själv, och oftast spricker både läppar och hud under vinterhalvåret så ska absolut lägga detta på minnet! 😀

 6. Sandra

  Vilka bra tips du har delat med dig av

Lämna ett svar