Vägen till självkärlek: 21 tips du borde följa varje dag

 • Inläggskategori:Egoboost
 • Kommentarer på inlägget:3 kommentarer

Att lära sig att älska sig själv är den absolut viktigaste investeringen man kan göra. Och för att kunna älska sig själv behöver man vårda sin självkärlek.

Hallå där! Visste du att du är väldigt speciell? Det finns ingen annan i denna värld som är som du. Du förtjänar att bli älskad inte bara av de runt omkring dig utan av den viktigaste personen i ditt liv – DU. Att öva självkärlek kan vara utmanande för många av oss, särskilt i tider då vi står inför tuffa situationer och utmaningar.

Det handlar inte om att vara självupptagna eller narcissistiska. Det handlar om att komma i kontakt med oss ​​själva, vårt välbefinnande och vår lycka. Bättre relationer. Lyckligare stunder. Fantastisk motståndskraft. Modet att våga mer. Det här är bara några av de underbara saker du får genom att spendera lite kvalitetstid på dig själv.

Så gör dig själv en tjänst, ta ett djupt andetag, ge dig själv en liten kram och börja öva på följande:

Vägen till självkärlek: 21 tips du borde följa varje dag

1. Förlåt dig själv för dina misstag

Alla gör misstag och det är något man måste göra för att komma framåt i livet. Det är en naturlig del av att växa upp helt enkelt. Så glöm aldrig bort att du är mänsklig! Se alla dina misstag som livsläxor och fundera på vad du kan göra bättre nästa gång istället.

2. Testa nya saker

Prova på nya saker och säg ja till sånt som du normalt inte skulle säga ja till. Det hjälper dig att lära känna dig själv samtidigt som du växer som människa och lär dig att se saker ifrån nya perspektiv. Bryt dig ut ur din komfortzon och se vad som händer (det kommer sannolikt att vara positivt!).

3. Lär dig att säga nej till andra

Att säga ja för att undvika konflikt eller för att det känns obekvämt innebär att du säger nej till dig själv. Att kunna säga nej är att visa dig själv respekt och på så vis även ge dig mer självkärlek. Om det känns svårt kan du börja med små steg. Lägg märke till hur det känns i din kropp varje gång du säger ja till dig själv.

Visst känns det så mycket bättre?

4. Gör en lista över dina prestationer

Det spelar ingen roll hur liten eller stor presentationen är. ALLT RÄKNAS. Genom att göra en lista över alla dina framsteg och prestationer kommer du att lära dig att lättare se att du gör men än vad du tror. Varje ministeg är ju trots allt ett steg framåt och när du räknar ihop alla små framsteg så blir det i slutändan ett stort kliv.

Det kanske känns fånigt i början men tro mig, det funkar!

5. Självkärlek = ta hand om dig själv

Självkärlek handlar, som det låter, om att visa sig själv kärlek. Finns det ett bättre sätt att ge självkärlek på än att faktiskt bara ta hand om sig själv? När vi mår dåligt har vi en tendens att sluta ta hand om oss själva. Detta är något som i sin tur kan få oss att må ännu sämre. Så fråga dig själv, ”vad behöver jag idag?”.

Ta hand om din hygien, kost, motion, din omgivning och allt sånt som påverkar ditt mående. Att ta hand om sig själv och ha självrespekt är extremt viktigt.

6. Be om hjälp

Du behöver inte bära på allting själv. Ingen mår bra av att hålla allt inombords och alla behöver hjälp många gånger om i livet. Att be om hjälp, vad det än handlar om, är aldrig något att skämmas för. Du är inte svag – du är bara mänsklig. Var inte rädd för att vända dig till familj och vänner när du behöver det.

7. Spendera tid mer RÄTT människor

Spendera tid runt människor som stöder, tror på och lyfter upp dig. Håll dig borta från de som dränerar din energi och som förpestar dig med bara negativitet.

8. Lyssna på dina behov

Behöver du tid för dig själv? Känner du behovet av mer säkerhet och stabilitet i ditt liv? Behöver du mer äventyr? Behöver du ta lite tid till att bara ”vara”? Hur kan du ge dig själv det du behöver?

9. Genomför nödvändiga förändringar

Bara för att något gjorde dig lycklig tidigare betyder det inte att du måste behålla det för alltid. Om du vill se förändringar i ditt liv idag, måste du göra saker du aldrig har gjort förut. Olika ingångar = olika utgångar. Flytta dig bort från de saker som dränerar dig och rör dig mot de tankar och aktiviteter som stärker och upplyfter dig. Fundera på vad du behöver göra för att komma framåt och genomför nödvändiga förändringar!

9. Omfamna de misstag du ännu inte har gjort

För att lyckas på lång sikt måste du misslyckas ibland. Så låt inte rädslan för att fatta fel beslut hindra dig från att fatta något beslut alls.

10. Fokusera på din egna berättelse

Fokusera på att skriva din egna berättelse istället för att läsa, titta och höra om alla andras. Och kom alltid ihåg att människor ofta bara visar det positiva i sina liv, särskilt på nätet. De som verkar ha perfekt liv har aldrig det i verkligheten. Aldrig.

11. Säg & tänk snälla saker om dig själv

Du har omkring 60 000 tankar varje dag. Det är 60 000 chanser till att antingen bygga upp eller att riva ner dig själv. Läs gärna mitt inlägg där jag skriver om 54 kraftfulla saker att säga till dig själv varje dag.

12. Tro på dig själv

I slutändan spelar det ingen roll vad andra tror om dig – Deras tankar styr inte din verklighet. Tro på dig själv även om vissa saker kan ibland kännas omöjliga. DU KAN.

13. Följ alltid ditt hjärta – oavsett vad

Det är bara ditt hjärta som vet vad du verkligen vill i alla olika sorters situationer. Och du måste ha modet att lyssna på vad det säger även om du inte tycker om det. Våga lyssna på ditt hjärta och var ärlig mot dig själv.

14. Acceptera dig själv för den du är

När jag var yngre brukade jag göra och tycka som alla andra bara för att passa in och det var sååååå utmattande! När jag väl bestämde mig för att bara vara mig själv kände jag mig befriad. Jag lyckades ju aldrig riktigt passa in hur mycket jag än försökte ändå. Och det är väl inte så konstigt egentligen, jag var bara dålig på att inte vara jag. Min typ av människor fann jag när jag slutade låtsas vara någon annan.

I slutet av dagen spelar det ingen roll vad andra tycker. Din lycka och ditt välbefinnande är det viktigaste. Och du vill väl inte vara med människor som gillar en person som du bara spelar?

You do you boo!

15. Inse att du är tillräcklig

I en värld där människors värde bedöms utifrån hur de ser ut, hur mycket de tjänar eller vad de har uppnått i livet, kan det vara svårt att acceptera att helt enkelt bara vara du ger dig värde.

Du behöver inte mer. Du behöver inte göra något mer eller vara något mer än du är just nu. Du var tillräcklig i det ögonblick som du föddes och du kommer att vara tillräcklig varje sekund av hela ditt liv.

16. Affirmera dig till självkärlek & positivitet

Använd affirmationer för att träna ditt sinne att bli mer positiv. Behöver du lite vägledning? Här får du tips på 17 affirmationer som ger positivitet i ditt liv!

17. Äg din potential

Älska dig själv nog att tro på de gränslösa möjligheter du har. Vidta åtgärder och skapa ett vackert liv för dig själv.

18. Lev i uppskattning

Träna ditt sinne till att vara mer tacksam genom att öva på att uppskatta allt som finns runt omkring dig . Var tacksam för naturen, för solen, dina vänner eller för att du varje dag får en ny chans till att komma dit du vill. Uppskatta dina talanger, din skönhet och glans. Älska och uppskatta ditt ofullkomliga perfekta jag.

19. Upptäck kraften i att ha kul

Om du vill odla självkärlek behöver du ge dig själv tid till att koppla av, leka och ha skoj med både dig själv och andra. Ta inte livet på så stort allvar hela tiden! Släpp loss, ha kul och dra fram barnet i dig då och då.

20. Bli känslomässigt ärlig

Försök inte att bedöva dina känslor när saker och ting blir jobbiga. Shopping, överätning och alkohol är några vanliga exempel vid tar oss till när vi vill undvika obehag, smärta och sorg. Öva på medveten närvaro, andas djupt och låt dig själv känna det som behövs kännas.

21. Sök professionell hjälp

Att stöta bort och försumma sig själv är smärtsamt. Du förtjänar att vara lycklig. Du har rätt att känna dig accepterad och älskad. Sök vid behov hjälp från en stödgrupp, kurator eller socionom. Det är den bästa investeringen du kan göra.

Divider

Avslutande tankar om självkärlek

Slutsatsen är att folk kommer och går. Händelser kommer och går. Dag och natt kommer och går. Men en sann kärlek till dig själv kommer alltid att vara kvar hos dig så länge du vårdar den.

Så lägg dessa saker på din TO-DO-lista idag och knyt dem till punkterna ovan:

 • Spendera tid på att göra saker som hjälper dig att älska dig mer.
 • Spendera tid på att tänka på saker som hjälper dig att älska dig mer.
 • Spendera tid med människor som hjälper dig att älska dig mer.

Upprepa imorgon.

Din tur…

Vilka av dessa punkter kämpar du med? Hur kommer du att jobba på din självkärlek idag? Lämna en kommentar nedan och dela dina tankar med mig!

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Emma Engström

  Är det något jag älskar att få läsa om och lära mig av är sånt här! TACK vännen <3

 2. Malin

  Sååå bra tips! Tack för detta inlägget <3
  Jag är så jävla dålig på att säga nej till andra.. MÅSTE bli bättre på det!

  1. Ninni Undén

   Ååh, tack så mycket själv!! <3
   Jag var själv helt värdelös på det förut men övning ger verkligen färdighet.

Lämna ett svar