Vad självkänsla är & varför det är så viktigt att vårda den

Ens självkänsla styr den grundinställning man har till sig själv. Att ha en god självkänsla innebär att man vet vem man är, att man accepterar sig själv och har självrespekt. Med en låg självkänsla blir man istället mer sårbar för depression, ångest och oro.

Att ha en bra självkänsla är en otroligt viktig grundsten till att kunna vara lycklig och trygg med sig själv. Om din självkänsla sviktar är det här inlägget för dig! Det är aldrig försent att börja jobba med sin självkänsla och det finns bara fördelar med att göra det.

Vad självkänsla är & varför det är så viktigt att vårda den

Vad är skillnaden på självkänsla & självförtroende?

Självförtroende och självkänsla är begrepp som oftast blandas ihop. Många tror även att man behöver det ena för att kunna ha det andra men det stämmer inte. Man kan ha en låg självkänsla med ett högt självförtroende och vice versa. Känner du dig lite förvirrad? Tro mig, du är långt ifrån ensam.

Självkänsla kan beskrivas som den grundinställning vi har till oss själva. Det handlar om hur du värderar dig själv samtidigt som den styr din förmåga att acceptera och vara nöjd med dig själv. Självförtroende beskriver dock snarare vår tilltro till vår förmåga att prestera inom olika områden. Om vi har ett bra självförtroende vad gäller flera olika viktiga aspekter av livet kommer det ofta att påverka vår självkänsla positivt. Men det betyder inte alltid att det är så.

Hur vet man om man har en låg självkänsla?

En låg självkänsla tar sig ofta i uttryck av en inre dialog där man ständigt kritiserar sig själv. Man hör ofta eller till och med konstant inre röster som säger att man inte duger till något. Det leder till att man hålls tillbaks på många plan i livet. När självkänslan är låg sänker det livskvaliteten markant och man lever ständigt med en inre oro. Man jämför sig med andra och är aldrig riktigt nöjd. Allt detta leder till att man blir mer sårbar för oro, depression och ångest.

Vanliga kommenterar man säger till sig själv:

”Du är en misslyckad människa”.
”Så borde du inte ha sagt”.
”Du är så himla korkad”.
”Andra gör det bättre än vad du gör”.

Konsekvenser av en låg självkänsla:

 • Man blir otroligt självkritisk.
 • Man jämför sig ständigt med andra.
 • Man ställer höga kvar på sig själv och kräver perfektion.
 • Att ta emot beröm blir ofta väldigt svårt att göra.
 • Negativa glasögon sätts på och det skapar negativa tankemönster.
 • Man känner en stor oro inför utmaningar och förändringar.
 • Det blir svårare att anta nya utmaningar och man känner sig lätt stressad.

Vad behövs för att kunna få en bra självkänsla?

Att uppleva sig älskad, sedd och accepterad är några otroligt viktiga faktorer för att utveckla en sund relation till sig själv. Många psykologer är överens om att en god självkänsla grundläggs redan under barndomen och ens uppväxt. Betyder det att det är kört bara för att du inte fick det du behövde? Nej, absolut inte! I vissa fall kan man dessutom ha fått den perfekta uppväxten där alla ens emotionella behov tillgodosågs för att sedan utveckla en dålig självkänsla senare i livet.

Det finns inte ett svar som är 100% rätt för alla, men man kan i alla fall konstatera att en god grund är otroligt viktigt. Om du inte fick den grunden du behövde eller om något hände på vägen som stjälpte din självkänsla kan du alltid förbättra den. Det är aldrig någonsin försent hur svårt det än kan kännas.

Blog divider

3 tips som stärker självkänslan

Välj alltid för din skull – inte för andras

Välj alltid att göra det du själv vill och inte det som du tror att andra blir imponerade av. Tanken på att imponera andra med sina livsval kan vara lockande men vad gör det med ens själ egentligen?  Fråga dig själv vad du vill utan en tanke på någon annan. När självkänslan ligger på topp följer vi våra egna drömmar och önskningar. Är inte det viktigare än att imponera på andra?

Öva på mindfullness (medveten närvaro)

Öva på att vara här och nu i stället för att leva i och älta det förgångna eller oroa dig för framtiden. Träning i medveten närvaro tränar upp din koncentration och uppmärksamhet. Tanken med detta är att det ger oss en större möjlighet att påverka det enda som vi faktiskt kan påverka -nuet. Med en ökad medvetenhet hindrar du dig själv från att automatiskt reagera på det som händer dig. Du låter dig inte att styras av tankar och känslor genom att gå på ”autopilot”. I mindfullnes lär man sig även att reflektera utan att bedöma, vilket vi nog alla behöver tänka lite extra på.

Var din bästa vän

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Du måste börja vara din bästa vän och inte din värsta fiende! Börja utvärdera din inre röst och reflektera över hur du pratar med dig själv. Låter du som en god vän eller som en mobbare? Om du är din egna mobbare ska du sluta direkt! Inbilla dig att du pratar med din bästa vän. Vad skulle du säga om det var hen som du pratade med?

Blog divider

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 22 kommentarer

 1. Sofia Johansson

  Vilket härligt intressant inlägg! Detta är något som jag tror att många kanske kämpar med så det är viktigt att peppa dem vilket jag tycker att detta inlägg gör jättebra☺️

  1. Ninni Undén

   Tack så hemskt mycket! Jag hoppas verkligen att någon finner nytta i inlägget. Det är just sånt här som jag brinner lite extra för! 🙂

 2. Erika

  Så viktigt och härligt inlägg. Du skriver så grymt bra 🙂

  1. Ninni Undén

   Åh tack så jättemycket! va gullig du är! 🙂

 3. Ina

  Väldig bra skrivet och inlägg….ska följa din blogg, det där du skriver var väldig intressant!

 4. Noelia

  Vilket jättebra inlägg! Så viktiga ämnen att ta upp

 5. Freja

  Vilket otroligt bra inlägg. Precis vad jag behövde just nu. Tack så hemskt mycket!! ❤️

  1. Ninni Undén

   Tack så mycket fina du!! Det glädjer mig verkligen att du fann den behjälplig <3

 6. Julia

  Självkänsla och självrespekt hör ofta väldigt tätt ihop med varandra. Om man inte respekterar sig själv har man troligen väldigt låg självkänsla. Det är ett viktigt ämne, men såååå svårt att göra något åt. Man måste verkligen kämpa!

  1. Ninni Undén

   Det har du helt rätt i! Kampen må vara lång och tuff men den är verkligen så värd det i slutändan.

 7. Jennie

  Så himla viktigt och bra inlägg! Tusen tack fina du

 8. Sandra

  Mycket intressant och välskrivet inlägg bra jobbat!

 9. Sandra

  Vad bra skrivet kul att läsa 😀

 10. Emma Engström

  Jättebra inlägg, tycker verkligen det är så bra och viktigt ämne att ta upp! Kram

Lämna ett svar