Tunna & sköra naglar: Orsaker, symptom & lösningar

Är du i smärta och skam på grund av dina tunna och sköra naglar? Har du naglar som konstant skivar sig och går av? Då har du ÄNTLIGEN funnit räddningen!

Sköra och flisade naglar ser inte bara fula och obehagliga ut. De kan även utsätta nagelbäddarna och ge en öppen inbjudan till nagelinfektioner som kan vara mycket smärtsamma. Men oroa dig inte! Med regelbunden nagelvård får du friska och vackra naglar som du kan vara stolt över.

Hur kan jag rädda mina tunna & sköra naglar?

Varför får man tunna & sköra naglar?

Många faktorer kan göra dina naglar spröda. Att överarbeta dem eller att använda dem som verktyg kan vara viktiga faktorer. Långvarig och kontinuerlig användning av nagellack utan paus kan också göra naglarna svaga och därefter spröda. Om du gör hushållsarbeten utan att ha på dig handskar påverkas dina naglar också av kemikalierna i rengöringsmedel och tvättmedel.

I vissa fall kan sköra naglar vara ett symptom på ett underliggande medicinskt tillstånd. Om dina naglar inte förbättras kan det vara en bra idé att besöka din läkare.

Tecken & symptom på sköra naglar

När naglarna är sköra finns det flera tecken och symptom som uppstår:

 • Naglarna tenderar att dela sig i ändarna.
 • Du får extra små skal på nageltopparna.
 • Naglarna bryts, spricker eller chippar sig lätt.
 • Naglarna blir räfflade.
 • Dina naglar växer långsammare.

Hur stärker man svaga naglar?

Det finns många olika saker man kan göra för att motverka tunna och sköra naglar. Man kan dölja det snabbt under dyra nagelbehandlingar eller låta det ta lite längre tid och ändra på sina vardagsrutiner. Den sistnämnda är såklart den bästa metoden även om det kan vara mer lockande att gömma undan problemet bakom snygga gelénaglar.

Det är viktigt att komma ihåg att man inte bara kan gömma symptomen. Man måste alltid bota orsaken eller orsakerna till varför det känns så skört och sprött.

Nedan får du tips på hur du kan förebygga och behandla dina tunna och sköra naglar på bästa sätt.

Så här förebygger du spröda & tunna naglar

1. Skydda naglarna med handskar!

Städning och diskning på regelbunden basis är ganska oundviklig, men det sliter otroligt mycket på dina händer och naglar. Den goda nyheten är att du alltid kan investera i ett bra par skyddshandskar som kan hjälpa till att förebygga spröda naglar.

Att bära handskar medan du gör olika hushållsarbeten, speciellt de som inbegriper torkning av varmt vatten och tvål, kan verkligen gå långt för att rädda naglarna från att bli torra och sköra.

2. Håll koll på vattenintaget

Medan du kanske vill undvika för mycket vatten på utsidan när det gäller sköra naglar, vill du definitivt inte få för lite på insidan.Drick ordentligt med vatten och ät gärna vattenrika, hälsosamma livsmedel som vattenmelon och gurkor. Det hjälper till att återfukta naglarna och på köpet återfuktar du även huden och håret.

Det här tipset hjälper mest de som inte riktigt dricker tillräckligt. Tänk på att det aldrig är bra att dricka för mycket vatten!

3. Var försiktig med nagelprodukter

De flesta nagellacksborttagare är laddade med kemikalier och tenderar att torka ut dina naglar. Läs på produkterna innan du köper dem och satsa på skonsamma alternativ utan aceton.

Tips på skonsamma nagellacksborttagare: Mavala – Extra Mild Nail Polish Remover, IsaDora – Gentle Nailpolish Remover Acetone Free och Depend – Nagellackremover Supersnabb.

6. Använd inte naglarna som verktyg

Dina naglar är inte saxar, locköppnare, etikettborttagningsmedel eller städredskap. Använd rätt verktyg för dessa jobb istället så försvagar du inte dina naglar ytterligare.

7. Sluta bita på naglarna!

Sönderbitna naglar är inte så speciellt vackra och dessutom överför du en massa bakterier från fingrarna till din mun. Förutom att det är ohygieniskt försvagar och mjukar du upp naglarna.

Hur kan jag rädda mina tunna och sköra naglar?

8. Få eller gör en manikyr en gång i veckan

Alla har såklart inte råd till att gå till en skönhetssalong varje veckan men du kan göra din egna manikyr istället! Exfoliera naglarna, fila och massera med en bra nagelolja eller med t.ex. vanlig olivolja.

9. Återfukta naglarna regelbundet

Det ultimata är att massera naglarna med en nagel och nagelbandsolja men att vara väldigt noga med handkräm kan också hjälpa. Gör det speciellt efter varje gång du tvättar händerna då tvålen ofta torkar ut händerna.

Tips på nagel och nagelbandsolja: Maria Åkerberg – Myrrh Nail & Cuticle Oil och OPI – Nail & Cuticle Oil.

10. Fila naglarna på rätt sätt med rätt verktyg

En nagelfil i glas är mycket skonsammare mot nageln än en vanlig och förebygger att nageln skivar sig.

11. Använd baslack

Det kan kännas som att det skonsammaste mot nageln är att inte använda något nagellack alls, men ibland kan ett baslack förebygga att naglarna blir sköra och skivar sig. Välj ett med vårdande effekter.

Förebygg tunna & sköra naglar med rätt kost

Många gånger försvagas naglarna eftersom kroppen saknar viktiga näringsämnen. Om man slarvar med maten eller följer extrema dieter kan detta synas ganska fort på naglarna. Här är några livsmedel som hjälper dina naglar att bli friska istället för tunna och sköra.

1. Ägg

Ägg är fullproppade med protein och just protein är jätteviktigt för kunna ha starka och friska naglar. Ägg innehåller dessutom B-vitaminer som hjälper naglarna att växa snabbare.

2. Lax

Förutom en massvis av protein innehåller lax en hel del zink, selen och koppar. Zink hjälper kroppen att ta upp proteinet du äter medan selen och koppar stimulerar produktionen av kollagen. Det boostar tillväxten av naglarna och hjälper dem att hålla sig friska.

3. Kokosolja mot sköra naglar

Kokosolja är ett hälsosamt fett som hjälper kroppen att ta upp viktiga näringsämnen. Kokosoljan i sig innehåller dessutom vitamin A, D, E och K. De alla hjälper till att göra naglarna starkare.

4. Spenat

Spenat är full av E-vitamin, järn, B-vitaminer, folsyra och A-vitamin. Dessa vitaminer gör naglarna starkare och får dem att växa fortare.

Blog divider

Lycka till med dina tunna & sköra naglar!

Och önska gärna mig detsamma… Mina naglar är verkligen hemska så nu är det dags för mig att leva som jag lär. Det är också därifrån jag fick inspirationen till att läsa på och skriva det här inlägget. Mina naglar går sönder hela tiden och är otroligt buckliga.

Jag skulle gärna gå till en nagelsalong och fixa gelénaglar men jag vet inte riktigt om jag har råd med att fastna i det just nu. Jag har en känsla av att jag inte kommer att kunna sluta om jag väl börjar. Sedan så ska de kanske få en stark bas först också.

Hoppas att du gillade inlägget! Om du gjorde det får du jättegärna dela det vidare till dina vänner. ♥ Glöm inte att du kan följa bloggen med Bloglovin!

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. My

  Vilka bra tips 😀

  1. Ninni Undén

   Åh tack! Va kul att du gillar mina tips! 😀

 2. my

  Men gud så bra!!! 😀

  1. Ninni Undén

   Tack! 😀 Hahah, många verkar ha den ovanan! Jag själv måste jobba på att inte dra av dem istället.

 3. enna

  Så fin blogg du har <3

Lämna ett svar