Så här tacklar du fett hår på bästa sätt

Detta inlägg innehåller sponsrade länkar från Adviral

Fett, smutsigt hår och en fet hårbotten är ett problem som många tampas med. Här får du en snabb guide på hur du på bästa sätt tacklar fett hår.

Innehållsförteckning

Varför får man fett hår?

Fett hår orsakas av en överproduktion av talg i hårbottnen. Håret och hårbottnen behöver fett och det är talgkörtlarnas uppgift att utsöndra detta som även kallas för sebum. Sebum lägger sig som en skyddande hinna runt hårstrået och ibland sker en överproduktion.

Detta märker vi i form av att håret då ser fett ut. På många sätt kan fett hår liknas med fet hy, som också orsakas av en överproduktion av talg. Överproduktion kan uppstå på grund av gener, felaktiga vanor och hormoner.

Tips på hur du tacklar fett hår på bästa sätt

1. Använd schampo & balsam för fett & ojligt hår

Välj ett bra schampo och balsam som är framtagen speciellt för fett hår.

Tips på schampo för fett hår

Tips på balsam för fett hår

2. Tvätta håret 2 gånger varje gång

Vid den första hårtvätten rengör du håret från fett, smuts, föroreningar och stylingprodukter. Vid den andra tvätten får schampot utrymme att verkligen vårda håret och hårbotten.

3. Undvik balsam i hårbotten

Att applicera balsam på dina hårrötter kommer definitivt att väga ner håret och få dina rötter att bli oljigare. Använd istället rätt mängd balsam från mitten av håret och sen ned till ändarna.

4. Låt torrschampo bli din bästa vän

Att använda torrschampo är inget som gör något bättre i längden, men det är en riktig räddare mellan tvättarna! Jag själv skulle inte kunna leva utan torrschampo.

5. Inpackning kan hjälpa mot fett hår

Inpackningar är oftast både feta och fuktgivande. När du har det i hårbotten ”lurar” du talgkörtlarna så att de tror att det är nog med fett i hårbotten. På så sätt kan lika lösa lika.

Jag personligen märker en stor förbättring om jag masserar in exempelvis olivolja eller kokosolja  i hårbotten regelbundet innan tvätt.

6. Tvätta borsten regelbundet

Tvätta borsten regelbundet då fett och smuts fastnar snabbt, vilket i sin tur åker tillbaks på ditt hår nästa gång du borstar det. Försök att få in det som en rutin så att du aldrig låter borsten bli för smutsig. Ta en titt redan nu när du läser det här!

Är den verkligen ren eller har du glömt bort att tvätta den på ett par månader?

Många tvättar aldrig sina borstar och det är en ren härd av bakterier, fett och smuts som sedan fastnar i ditt hår. Det låter inte så särskilt mysigt va?

7. Undvik stylingprodukter

Är det ett måste när du t.ex. ska gå på fest eller så bör du använda de utan alkohol och feta oljor.

mössa

8. Lägg tillbaks mössan på hatthyllan

Mössor som används regelbundet och som inte tvättas är en enorm bov som gör håret fett, smutsigt och ofräscht. Undvik även att använda huvudbonader som stänger in håret så att håret inte kan andas.

9. Tvätta inte håret med för varmt vatten

Att tvätta håret med för varmt vatten kan torka ut hårbotten. Varpå en överproduktion av talg kan påbörjas och vips så har du startat en ond cirkel.

2 gånger i veckan räcker!

10. Låt håret självtorka

Hårtorken sliter tyvärr mycket på håret. När man använder en hårtork torkas håret ut och det kan leda till att håret blir mer fett. Det blir samma effekt som när man tvättar håret för ofta eller med för varmt vatten. Använd hårtorken sparsamt och låt i stället håret lufttorka så ofta du kan.

11. Pilla inte i håret!

Försök att hålla händerna i styr och se till att hålla dom rena om du nu måste ta i håret dagen lång. En vanlig anledning till varför många får fett hår snabbt är just för att de petar för mycket med händerna som samlar på sig fett och smuts.

Jag själv har ganska mycket problem med fett hår tack vare detta… Att hålla fingrarna i styr kan vara otroligt svårt!

12. Undvik att platta håret

Ju tätare håret ligger mot huvudet desto mer olja kommer det i kontakt med.  Lockigt hår (oavsett om det är naturligt eller inte) ger lite mer volym vid rötterna, vilket håller håret från att bli för fett för snabbt.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. GoForFit

    Själv har jag motsatt problem – torrt hår. Inte roligt det heller, det gick av i somras pga det torra vädret, solen, saltvatten i kombination med fudge silvershampoo. :((((

    1. Ninni Undén

      Nej usch, torrt hår är hemskt! Jag har också det problemet och hittar bara saker som dämpar, men inte som ”botar”. Vissa har ju naturligt torrare hår än andra och då är det svårt. :/

Lämna ett svar