19 smarta hårtips för ett starkare och friskare hår

Detta inlägg innehåller sponsrade länkar från Adviral & ADTRACTION

Upplever du att håret alltid känns torrt, slitet och risigt? Drömmer du om ett starkare och friskare hår? Du är inte ensam!

Ett slitet hår kännetecknas av att det saknar glans, att det känns strävt och att topparna lätt går av. Man kan även få lättare tovor och håret kan se otroligt trist ut.

Att få ett hår som mår bra och som håller sig starkt får man tyvärr inte över en natt. Men frukta inte! Det finns mycket man kan göra för att få ett starkare och friskare hår.

Allt ifrån att göra rätt produktval till att ändra på sina vardagsrutiner. Med kontinuerlig skötsel och inte minst produkter som är anpassade efter hårtyp och kvalitet kan du få det vackra hårsvallet du drömmer om!

Hur du får starkare och friskare hår

1. Tvätta inte håret för ofta

När du tvättar håret för ofta rubbar du den naturliga oljeproduktionen i hårbotten. Kroppen vill skydda huden från uttorkning och när du ständigt tar bort det naturliga fettet skapar kroppen ännu mer. Alltså startar du bara en ond och jobbig cirkel.

Tvätta helst inte håret mer än två gånger i veckan.

2. Borsta inte håret när det är blött

Om du brukar få tovor är det bättre att borsta håret noggrant innan istället. Om det inte räcker eller om du brukar borsta ditt blöta hår för att få det plattare rekommenderas en Detangler Brush. De sliter inte lika mycket som en vanlig borste gör.

3. Balsam är viktigt

Efter schamponering är hårstrået extra känsligt eftersom fjällskiktet är öppet. Balsamet sluter strået och ger det tillbaka sin glans.

Vårdande balsam som stärker håret

4. Satsa på kvalité när du köper schampo & balsam

Välj hellre att lägga ner lite mer pengar på bra produkter som passar ditt hår och skippa de billiga som finns i mataffären. Det svider kanske lite först men de brukar vara drygare och räcker därför längre så det jämnar ut sig oftast i slutändan. Antingen kan man gå till en frisörsalong och fråga om hjälp eller så kan man hitta många bra produkter själv på nätet.

5. Skölj håret med kallt vatten

Avsluta med att skölja håret i kallt vatten när du tvättar det. Tillsammans med balsamet hjälper det till att sluta strået samt sätter igång blodcirkulationen i hårbotten.

6. Gör inpackningar 1-2 gånger i veckan

Olivolja, kokosolja och ricinolja är jättebra mot torrt hår! Du kan även göra inpackningar med t.ex. några matskedar olivolja och en äggula. Om du är villig att lägga lite mer pengar på håret finns det många bra produkter att investera i.

Bra inpackningar för torrt & skadat hår

7. Använd rätt produkter för ditt hår

Tvätta håret med schampo och balsam som är anpassade efter din hårtyp och hårbotten. Har du du torrt, lockigt eller slitet hår? Fråga din frisör om du är osäker!

8. Undvik att föna & platta håret

Tänk på att hög värme sliter otroligt mycket på håret så använd fönen och plattången så mycket som möjligt! Om man har varit så besatt av att platta håret som jag en gång var kommer det att vara tufft. Men det är verkligen värt att välja bort det och låta håret vila från ytterligare skada.

Om du måste föna håret så är det fördelaktigt att föna på låg värme. Det bästa är dock att låta det självtorka helt och hållet.

9. Använd värmeskydd

Om du trots allt vill föna eller platta/locka håret bör du alltid använda dig utav värmeskydd. Applicera värmeskyddet från rot till topp i fuktigt hår innan du fönar håret eller i torrt hår innan användning av platt- eller locktång.

Värmeskydd som skyddar & stärker håret:

1o. Borsta håret ofta

Borsta håret ofta och gärna länge. Det är nyttigt både för ditt hår och din hårbotten eftersom det sätter igång blodcirkulationen.

11. Rengör dina borstar & kammar

Våra borstar och kammar blir snabbt fulla av fett, smuts, döda hudceller, rester av stylingprodukter och damm. Rengör dem regelbundet så håller ditt hår sig renare och fräschare.

12. Välj dina accessoarer med omsorg

Hårsnoddar med metall och klämmor med vassa kanter skadar håret så välj istället mjuka och släta håraccessoarer.

Sätt upp håret i fläta

13. Sov med flätor

Det mest skonsamma för håret är att ha det i en lös fläta. En hård knut kan få hårstrån att lossna och utsläppt hår kan bli uppruggat om det gnuggas för mycket och det sliter på håret.

14. Skäm bort håret med hårolja

En hårolja kan verkligen göra underverk för ditt hår! De återfuktar håret, ger det glans, stärker, reparerar och dämpar friss. Vissa har även UVA/UVB-skydd som hjälper till att skydda håret mot solen, vilket också är väldigt viktigt då det sliter väldigt mycket på håret.

Bra håroljor som reparerar & skyddar

15. Ät kosttillskott som är bra för håret

Om man inte får i sig tillräckligt av vitaminer och mineraler från kosten är det jättebra att satsa på kosttillskott. Nedan kan du se några av de viktigaste vitaminerna för håret.
 • Järn – Hjälper till med processen som får håret att växa.
 • Biotin – Den sätter fart på hårväxten och förebygger håravfall.
 • E-vitamin – Ger håret mer lyster, elasticitet samt påverkar hur snabbt det växer.
 • Niacin – Den ökar blodcirkulationen som hjälper håret att växa.
 • Magnesium – Bidrar till att stärka dina hårstrån.

Kosttillskott som stärker håret

16. Gnugga inte ditt blöta hår

Tänk på att aldrig gnugga håret! Speciellt med en frottéhandduk då det skadar fjällskiktet och gör det slitet. Krama istället försiktigt ur håret efter att du tvättat det.

17. Öka blodcirkulationen med massage

Massera hårbotten gärna minst 3 minuter dagligen för att öka blodcirkulationen. Det hjälper håret att växa snabbare. Det är en bra ursäkt för en extra liten mysig stund med sin partner!

18. Dra ner på stressen

Att undvika stress är viktigt för din hälsa och det påverkar ditt hår också. När du är stressad minskar tillförseln av blod till hårsäckarna. Det gör att ditt hår mår sämre och börjar därför att växa sämre.

19. Toppa håret regelbundet

För att ditt framtida hår ska hålla sig friskt och starkt är det bäst att gå på regelbundna besök hos frisören. Att vänta flera månader mellan frisörbesöken gör visserligen att ditt hår hinner växa ut, men troligtvis hinner ditt hår bli så slitet så att du måste klippa av allt ändå.  Om du däremot klipper topparna ungefär var 8:e vecka  håller det sig friskt och fint.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 10 kommentarer

  1. Ninni Undén

   Va roligt att du tycker det! Tack så jättemycket! 😀

 1. Ina

  Vilken bra tips!

  1. Ninni Undén

   Tack så mycket! Ja men det är ju verkligen det… Det är lite sjukt hur mycket stress faktiskt påverkar en både på ut och insidan. 😮

Lämna ett svar