Hur kan man bäst skydda sig mot solen?

Sponsrade länkar från Adviral

Många glömmer bort att man måste skydda sig mot solen och att solbrännan vi vill åt faktiskt kan vara rentav farlig. Vi alla vet om det egentligen men ändå väljer vi ofta att skippa solkrämen.

I år har vi en riktigt dundersommar med gassande sol och ovanligt höga temperaturer. Det lockar såklart till mycket bad och solandes på stranden. Många pressar och försöker stressa fram en vacker bränna men glömmer bort solens konsekvenser. Solbrännan som så många kämpar för att skaffa sig är nämligen hudens försök att skydda sig mot solljusets skadeverkningar i cellerna.

Hur kan man bäst skydda sig mot solen?

Hur påverkar solen huden?

Ju mer man exponeras för solen desto mer påskyndar man hudens åldrande och ökar risken för att få hudtumörer. Om man ofta bränner sig ökar risken väldigt mycket för både rynkor och cancer. Hudens DNA (arvsmassan) går sönder och cellerna dör inte som de ska. Normalt begår cellerna ”självmord” när de har blivit skadade, men solskadorna kan sätta den skyddsmekanismen ur spel så att cellerna börjar att härja fritt i huden. De delar och förökar sig på abnorma sätt som kan orsaka flera olika sorters hudcancer.

Kort sagt: Solandet dig fler och påskyndade rynkor samtidigt som du ökar risken för hudcancer.

Bygg upp ditt naturliga solskydd

Att ha en gyllenbrun färg kan betraktas som kroppens egna naturliga solskydd. Skyddet består av att överhuden har blivit lite tjockare än vad det är i vanliga fall. Detta gör att många av de solstrålar som träffar hudytan ”studsar” tillbaka samtidigt som det bruna pigmentet melanin absorberar de flesta av de skadliga UV-strålarna. Det minskar risken för att få skador djupare ner i kroppsvävnaden.

Skynda långsamt och ta ett steg i taget

Det bästa sättet att bygga upp sitt naturliga solskydd är att ta ett steg i taget. Börja gärna med ca 20- 30 minuter i solen första soldagen. Om huden visar att det är helt okej genom att inte blir röd kan man öka på sina stunder i solen med ca 10-15 minuter per dag. Undvik helst direkt solstrålning mitt på dagen – Speciellt om ni reser söderut eller under soliga sommardagar i Sverige. Helst ska man inte vara i direkt sol mer än två timmar per dag även efter att man har fått den önskvärda gyllenbruna färgen.

Trots ditt naturliga solskydd tar din hud skada

Trots detta skydd uppstår det hela tiden småskador på din arvsmassa/DNA som finns i de levande hudcellernas kärna. Skadorna lagas ständigt av reparerande äggviteämnen och det tar cirka 48 timmar att laga en sådan DNA-skada. Därför är det klokt att låta huden få vila från solen något dygn efter en dag i solen under sommaren eller solresan.

Skydda dig mot solen med kläder

Det bästa sättet att skydda sig mot solen och dess skadliga UV-strålning är att använda kläder enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Hur bra kläderna skyddar huden beror på både material, storlek och färg.

Exempelvis ger ett klädesplagg i en mörkare färg bättre skydd än klädesplagg i en ljusare färg. Alltså skyddar en blå skjorta bättre än en vit.

3 exempel på klädesplagg och ungefärlig solskyddsfaktor:

  • Skjorta i 100% bomull – cirka SPF 50
  • Blus i 100% viskos – cirka SPF 15
  • T-shirt i 100% bomull – cirka SPF 10

Kläder skyddar mycket bättre än än solskyddsmedel då vi ofta tenderar att smörja in oss med bara 20-50% av den rekommenderade mängden. Ni kan läsa mer på Strålsäkerhetsmyndighetens sida ”Kläder som solskydd” för mer information och nyttig läsning.

Glöm inte att även skydda ögonen från solen med solglasögon som har UV-skydd! Risken för att drabbas av ögonsjukdomen gråstarr ökar om du är ute i starkt solljus utan att skydda ögonen. Läs mer på sidan ”solens strålar kan orsaka ögonsjukdomar” på doktorn.com.

Lär dig att älska solskydd

För att skydda sig mot solen måste man lägga ner lite tid och pengar. Många tänker att man inte behöver använda sig utav solskydd för att man aldrig bränner sig. Om du är en av dem är det dags att tänka om!

Om du vill ha ett bra skydd måste du smörja in dig riktigt ordentligt och i god tid innan du går ut i solen. När man mäter spf-faktor i en kräm används stora mängder av krämen. För att få samma skydd som förpackningen anger måste du därför vara otroligt generös. Du kan räkna med att använda dig utav ca 1/3 dl solkräm till hela kroppen. Du bör dessutom smörja in dig flera gånger under dagen eftersom att effekten mattas av. Om du har badat behöver du också applicera mer.

Använd alltid en solkräm med spf 30 eller 50 som skyddar mot både UVA och UVB!

Tips på effektiva solskydd:

Solskydd för mindre områden som är mer utsatta:

Njut av solen – fast i skuggan!

Skuggan är ett bra solskydd och kan minska solens UV-strålning med upp till hela 50%! Så välj skuggan när du är ute mitt på dagen och känn inte att du missar chansen att få en fin sommarbränna. Man blir även brun i skuggan – det tar bara lite längre tid.

De bästa sättet att skydda sig mot solen OCH få en sommarbränna är att ha tålamod

Om du låter din kropp bli brun på ett långsamt och säkert sätt kommer du att inte bara belönas med en friskare hy. Du kommer även att få en djupare bränna som håller längre och inte fjällar bort. Att bränna sig är ingenting som du ska sträva efter – det hjälper inte ditt utseende och det är långt ifrån hälsosamt.

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och är även den cancersjukdom som ökar mest tack vare vårt extrema solande. Den allra vanligaste orsaken till malignt melanom är att man har bränt sig flera gånger i solen så att skydda sin hud är något man verkligen bör ta på allvar.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Lämna ett svar