10 måste-se tips för en Shopaholic på budget

Spenderar du en massa pengar på kläder och prylar? Då är det dags att bli en Shopaholic på budget! Med de här tipsen blir det lättare att hålla ner kostnaderna.

Att ha ett budgettänk har alltid varit otroligt viktigt för mig. Jag älskar att köpa nya kläder och skönhetsprodukter, men jag hatar verkligen att förlora pengar. Förut levde jag endast på bidrag under ett par år och när jag började arbeta fick jag inte precis 25 000kr i månaden. Det har lärt mig att handla smart så att jag kan spara mycket trots att jag unnar mig saker.

Måste-se tips för en Shopaholic på budget

1. Älska rea men akta dig för rea-fällan!

Jag köper nästan bara kläder, smink och hudvård som är på rea nu för tiden. Speciellt nu när nästan alla butiker har en webbutik där erbjudanden och kampanjer är vardagsmat, är det väldigt lätt att hitta mycket på extrapris. Faran med att vara en rea-junkie som jag är att man kan hamna i fällan där man köper hem mängder av kläder och produkter bara för att det är billigt.

Det blir lätt att man ändå kommer upp i samma summa som tidigare och så står man där med en massa saker som man inte ens använder. Om man verkligen vill spara pengar måste man även hålla ner på mängden man köper. Vilket tar mig till bugettipset nummer 2…

2. Köp kvalité före kvantitet

Jag hamnade där själv för ett par år sedan och stod med garderoben KNÖKFULL av kläder som jag aldrig använde. Så istället började jag kolla på kvalité istället för kvantitet. I samma veva började jag fatta smak för vissa märkeskläder och började att bli lite beroende av att få ett så dyrt plagg som möjligt för så lite som möjligt. Det håller min konsumtion på en lägre nivå samtidigt som jag köper bara sånt som jag verkligen vill ha och behöver.

Att leta efter dyra kläder som är billiga som man verkligen vill ha och på riktigt behöver kan ta tid. För mig fungerar det perfekt för att hålla fingrarna i styr! Man behöver såklart inte köpa märkeskläder för det, det är ju ändå en liten dyrare väg. Men det är viktigt att fråga dig själv 2 frågor innan du gör ett köp…

Vill jag verkligen ha den här och vill jag det mycket?
Behöver jag verkligen den här eller vill jag bara ha den?

3. Köp bara kläder du verkligen behöver

Har du redan 6 par svarta jeans och 5 vita linnen? Köp inte fler förrän det är dags att byta ut ett gammalt plagg mot ett nytt. Det slutar bara med fullproppad garderob som inte gör någon större nytta. Nu för tiden tänker jag mycket mer på vad jag saknar och behöver i garderoben än bara på vad jag vill ha. Tack vare det sparar jag mycket i både utrymme och pengar.

4. En shopaholic på budget måste se upp för frakt-fällan

Akta er för fraktpriset fashionistas, akta er! På ren princip köper jag nästan aldrig något som jag inte får fri frakt på. Speciellt när en frakt på 49kr kan betala för trosor eller strumpor på rea istället. Att betala 29 eller 49kr i frakt kan tyckas lite, men räkna ut det på ett år så blir det ändå en del.

Små utgifter här och där gör en mycket större skillnad än vad man kan tro.

5. Jämför priser först

Jämför priser på nätet innan du köper dina produkter så att du hittar den bästa dealen. Det finns t.ex hemsidor som Pricerunner och Prisjakt där du kan jämföra och hitta affärer med det billigaste priset. Dessa sidor har dock inte alla butiker kopplade till sig så jag brukar då och då göra forskningar både på dessa sidor och på Google.

Det ger i alla fall ett hum och när det gäller rea-priser blir det lättare att se om butikens 80% rea är ren bullshit eller legitimt.

[adinserter block=”3″]

6. Köp second hand & spara pengar

I dag är utbudet på second hand enormt. Butikerna blir bara fler och fler och sajterna på nätet där du kan både köpa och sälja grejer växer. Spara på miljön och massor av pengar genom att köpa second hand.

7. Passa på när säsongen är över

En shopaholic på budget måste alltid hålla koll på vad som är i säsong eller inte. Handla dina sommarkläderna till nästa sommar i slutet av sommaren när det är rea och vinterkläderna till nästa vinter när det är vinterrea. Det är något som du kan spara massor av pengar på!

8. Tvätta med måtta & förstånd

Tvätta inte kläderna på rutin utan tvätta bara när de faktiskt är smutsiga. Då håller kläderna längre eftersom de slits ut varje gång du tvättar dem. När du väl tvättar dem ska du vända ut och in på kläderna. Det hindrar utsidan på plagget från att slitas ut så snabbt. Glöm inte heller att vissa dyrare plagg helst ska handtvättas för att hålla länge!

9. Kolla alltid efter rabattkuponger & kampanjer

Innan jag köper något kollar jag alltid efter rabattkuponger och kampanjer. Helst så försöker jag hitta kampanjer eller kuponger som kan användas på rea-produkter. Det är inte alltid lätt att hitta men det är väl lite charmen i utmaningen också.

Det finns hemsidor som är skapade för att samla ihop erbjudanden som t.ex. Rabble, Alla butiker är inte kopplade där heller men det finns ändå rätt mycket. Om inte jag hittar något erbjudande som jag kan använda eller som känns intressant vänder jag mig till min bästis Google. Detta gör efter att jag har valt en butik som jag vill handla ifrån.

10. Utnyttja medlemskap

Nästan alla butikskedjor erbjuder medlemskap och det är något som en shopaholic på budget måste utnyttja. Som medlem får man större koll på reor samtidigt som man ofta kan samla poäng. Med poäng kan man till exempel få gratis saker eller bättre rabatter.

Har du några tips för en Shopaholic på budget?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Emma Engström

    Åh det är ju verkligen hur bra tips som helst du ger! Älskar det 😀 <3

Lämna ett svar