9 enkla knep som får ditt hår att växa snabbare

Detta inlägg innehåller sponsrade länkar från Adviral & Adtraction

Drömmer du om ett långt och vackert hårsvall men känner att det tar en hel evighet? Vill du veta hur enkla förändringar i din vardagsrutin kan hjälpa dig att få ditt hår att växa snabbare? Då har du kommit till det rätta stället!

Ett hårstrå växer cirka 1 till 2 centimeter i månaden. Vare sig man tycker att de låter mycket eller lite har de flesta av oss har inte tålamodet till att vänta i flera månader för att se resultat. Vi vill ha det direkt och det är nu! Tyvärr finns det ingen mirakelkur som ger dig 1 decimeter på en månad. Däremot finns det många smarta och enkla knep som hjälper håret att växa snabbare.

9 enkla knep som får ditt hår att växa snabbare

1. Hårväxten börjar med kosten

En hälsosam kost och tillräckligt med vitaminer är nyckeln till att få håret att växa sig starkare och längre. Kosten som du äter har nämligen en enorm inverkan på hur snabbt eller långsamt ditt hår växer. Med en balanserad kost som innehåller alla delar av kostcirkel maximerar du din hårväxt på bästa sätt. Slarvar du alltför mycket får du motsatt effekt.

Ät mindre portioner men mer ofta

Meningen är inte att du ska äta sjukt mycket eller pyttelite. Det handlar om att du bör dela upp din mat så att du äter oftare istället. När du ger din kropp näring kontinuerligt visar du den att det finns näring så att det räcker till hela kroppen. Då kan kroppen tillgodose de mindre viktiga delarna så som hår, hud och naglar. Det innebär att du kan få en extra boost som kickar igång hårväxten.

Yoga

2. Stressa mindre & hitta inre balans

Troligtvis vet du redan om hur viktigt det är att undvika stress din hälsas skull. Men visste du även stress det påverkar håret? När du är stressad minskar tillförseln av blod till hårsäckarna. Det leder till att ditt hår både mår och växer sämre.

3. Vårda din hårbotten

Hårväxten börjar med kosten men även också med din hårbotten! Hårsäckarnas hälsa är otroligt viktigt för att kunna få ett starkt hår och friskt hår. Med en svag grund växer inte håret lika bra och du kan få sköra hårstrån som går av mycket lättare.

Massera hårbotten ofta & gärna länge

En rejäl hårmassage sätter fart på hårsäckarna och blodtillförseln – vilket hjälper ditt hår att växa snabbare! Dessutom håller det din hårbotten fri från gamla hudceller, smuts och olja.

4. Få ditt hår att växa snabbare med kosttillskott

Urvalet är stort när det gäller kosttillskott för håret. Här är några tips på kosttillskott som är fulla med vitaminer och mineraler som gynnar hårtillväxten.

 • SugarBearHair Vitamins – Ett vegetariskt vitamintillskott som innehåller en kombination av vitaminer för att ge håret den näring det behöver för att kunna växa sig starkt och friskt. 
 • Priorin – Varje kapsel består av ett komplex av biotin, hirsextrakt, vetegroddsolja, B-vitaminet pantotensyra och aminosyran L-cystin.
 • Hårkontroll – Innehåller rikligt med kisel, extrakt av hirs samt vitaminer och mineraler.
 • Original Silicea – Ett av Sveriges mest sålda skönhetstillskott för hår, hud och naglar.
Föna håret

5. Skona ditt hår & låt det vila

Skona ditt hår från färgningar, blekningar och heta stylingverktyg. Om t.ex. fönen känns som ett måste kan du börja med att ge ditt hår en ledig dag i veckan från all stryk som styling innebär för att sedan öka dagarna. Använd ALLTID värmeskydd innan du fönar eller plattar håret för att minska på slitaget som håret får utstå . Ditt hår växer inte snabbare men det går inte heller av lika mycket så att du ständigt får börja om på ruta ett.

Tips på produkter som skyddar & reparerar håret:

6. Skölj håret med kallt vatten

Avsluta alltid hårtvätten med att skölja håret i kallt vatten. Tillsammans med balsam hjälper det till att sluta strået samtidigt som det sätter igång blodcirkulationen i hårbotten.

7. Klipp topparna gärna men inte för ofta

Att gå till frisören var och varannan månad och klippa av flera cm gör inte precis så att håret kan bli längre i huvud taget…

Men se gärna till att du klipper lite då och då om och när du har kluvna toppar! Det brukar räcka med kanske var fjärde eller var femte månad. Det ger dig ett starkare och mer hållbart hår som dessutom ser mycket finare ut. Att låta håret växa ut bara för att ha kluvna och svaga hårstrån som går av är totalt värdelöst.

8. Få håret att växa snabbare med Ricinolja

Ricinolja gör håret längre genom att stimulera hårsäckarna och tillföra de näringsämnen som håret behöver för att bli långt, fylligt och glansigt.

Massera in den i hårbotten för att sedan ta ut det i topparna. Ge dig själv en liten stund till att verkligen knåda och massera hårbotten så att du ökar blodcirkulationen på samma gång. Låt sedan oljan sitta kvar i håret minst en halvtimme innan du tvättar ut det med schampo och balsam som vanligt. Ju längre desto bättre och gärna 1 – 2 gånger i veckan.

Många är oense om ricinolja verkligen fungerar. Jag själv använde det för flera år sedan när mitt hår klipptes av för att det var så slitet. Samtidigt var jag underviktig och hårväxten avtog samtidigt som jag tappade hår som bara den.

Jag upplevde att ricinoljan gjorde en enorm skillnad så jag ska nog faktiskt själv köpa hem det och prova igen för att se om jag tycker att den är lika bra nu som då.

9. Undvik håraccessoarer som sliter på håret

Klämmor med vassa kanter och hårsnoddar med metall skadar och sliter på håret. Så tänk på materialet nästa gång du ska sätta upp håret och välj mjuka och släta håraccessoarer istället.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Sandra

  Tack för en superbra lista om håret precis vad jag behövde läsa har så torrt hår och hårbotten nu 🙁 spännande att läsa om Ricinoljan det skulle man pröva om det kan hjälpa mitt hår

  1. Ninni Undén

   Berätta gärna hur det går om du prövar det! 😀

 2. Sandra

  Hoppas allt är bra med dig

Lämna ett svar