En överlevnadsguide för alla som tar Roaccutan

  • Inläggskategori:Akne
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Roaccutan är både en gudagåva och ett helvete att uthärda. Här hittar du en överlevnadsguide för att du lättare ska kunna stå ut under din Roaccutankur.

överlevnadsguide för alla som tar Roaccutan

Roaccutan är det mest effektiva läkemedel som finns mot akne och används oftast som en sista utväg. Den har nämligen många och jobbiga biverkningar som man måste uthärda innan det blir bättre.

Läs 8 saker du bör veta innan du börjar med Isotretinoin.

Mina inlägg som handlar om Roaccutan är de som drar flest besökare från Google och många söker på Roaccutan och olika biverkningar. Eftersom att behovet verkar finnas tänkte jag att jag kunde göra en överlevnadsguide efter mina egna erfarenheter som kanske kan hjälpa andra.

Jag hoppas att min överlevnadsguide för Roaccutan kan hjälpa dig!

1. Gör dig redo för torrhetsdöden

Bunkra i feta krämer, läppbalsam och återfuktande lotions i tid. Tro mig när jag säger att det är verkligen inte kul att stå utan sånt när torrheten slår sitt dödslag.

Efter att ha testat flera olika läppbalsam måste jag faktiskt medge att gamla hederliga vaselin är bäst utav allt. Carmex är också väldigt bra, men om du använder den efter att du har fått sprickor kan det svida som bara den.

Även håret har en tendens att bli torrare så glöm inte att lagra upp hårmasker och oljor.

2. Roaccutan & solning är inte en bra kombo

Det bästa tipset för dig är: GÖR DET INTE!

Din hud kommer att vara extremt känslig och du kommer att bränna dig mycket lättare än vanligt.

3. Få inte panik om du får utslag på händerna

Det är troligtvis Roaccutaneksem. Speciellt på vintern har man en tendens att få massvis med röra prickar på händerna. Om man bara har lite utslag känns det inte av alls men har man otur så kan det svida och spricka upp.

Ha en supertjock och skyddande kräm hemma och ring din hudläkare så fort det börjar dyka upp. Ofta räcker det med en svag kortisonkräm, men ibland kan man behöva en starkare.

Tro mig när jag säger att du inte vill chansa och hoppas på att det löser sig självt. För det kan göra fruktansvärt ont när det blir sårigt och irriterat.

4. Ha alltid kokosolja i skafferiet

Kokosolja är verkligen bra för allt. Håret, huden, läpparna, inuti öronen och för hälsan. Om du känner dig väldigt torr och inte vill köpa flera olika krämer är kokosolja en perfekt ”go to” i skafferiet.

5. Använd ALLTID solskydd i ansiktet

Huden i ansiktet kommer att bli mycket tunnare och solen kan vara stark under alla årstider. Så använd alltid ansiktskräm och/eller foundation som innehåller minst 15 spf, helst mer.

Förutom att minska risken för att bränna dig eller få solskador så skyddar du ditt ansikte från att åldras i förtid.

6. Undvik vaxning, skrubbning och dermarollers

Huden blir extremt känslig när man tar Roaccutan och dessutom läker den sjukt mycket långsammare. Det märktes tydligt när jag tog maxdos och råkade komma åt något så att jag fick en liten skråma. Hur ytligt det än var tog det ovanligt lång tid för skråman att försvinna.

7. Se till att ha extra näsdukar i väskan

Eftersom att man blir så torr ÖVERALLT när man tar Roaccutan är det en bra idé att ha med sig näsdukar vart man än går. Har du otur kan du nämligen bli väldigt torr i näsan, vilket kan leda till att du plötsligt blöder näsblod oftare än förr.

8. Var förberedd på att din akne blir värre ibland

Att aknen plötsligt blir värre under behandlingen är inget konstigt alls! Det betyder inte heller att den inte funkar. Om du är mentalt förberedd på det kommer det att bli lättare att stå ut när aknen bubblar upp medan du lider av andra biverkningar samtidigt.

9. Använd ansiktsrengöring för torr hy

Om du använder rengöring för oljig eller normal hy kan det vara en god idé att byta ut dina rengöringsprodukter. Huden i ansiktet kommer att bli väldigt känsligt så det sista du vill göra är att använda något som torkar ut huden ännu mer.

Jag kan starkt rekommendera att köpa produkter från La Roche-Posay som är anpassade för känslig hy. De är lite dyrare men det är helt klart värt pengarna.

10. Drick tillräckligt med vatten

Många är rätt dåliga på att komma ihåg att få i sig tillräckligt med vätska om dagarna. Roaccutan är en medicin som torkar ut kroppen både på in- och utsidan så se till att du dricker tillräckligt mycket varje dag.

OBS! Självklart ska du inte gå till överdrift och klunka över 3 liter varje dag, då lakar du bara ut kroppens salter istället.

11. Fråga din hudläkare om kosttillskott

Att ta vitaminer och mineraler när man tar Roaccutan kan hjälpa kroppen att hålla sig återfuktad och läka bättre. Fråga din hudläkare om du kan få det på recept och vad som rekommenderas.

Sedan 2012, då jag startade min första roaccutankur, tar jag Magnesium, Zink, E-vitamin, Folsyra, D-vitamin med Kalcium, B-12 och B-6.

12. Låt inte Google skrämma upp dig

När man börjar med en ny medicin är det bara naturligt att vilja läsa om andras upplevelser och erfarenheter. Det är alltid viktigt att läsa på innan så att man är medveten om riskerna som finns, men låt inte skräckhistorier avskräcka dig.

Alla mediciner påverkar människor på olika sätt och det finns ingen medicin som fungerar för alla. Att känna sig orolig och hela tiden överanalysera varenda negativa känsla kan få en att uppleva att man har alla biverkningar som finns. Placebo är en otroligt stark sak.

Prata med din hudläkare så fort du känner någon oro!

13. Undvik alkohol när du tar Roaccutan

Ett par glas vin på helgen är ingen fara, men om du är en riktig festprisse som dricker mycket och ofta är det dags att tänka om. Medicinen bryts nämligen ner i levern så det finns en risk för leverskador. Du kan även bli lättare och snabbare påverkad av alkohol.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Lämna ett svar