Kollagen för veganer – 9 ämnen som boostar din kollagenproduktion

Kollagen för veganer, går det ens?

Att få sig kollagen som vegan är inte riktigt lika lätt som det är för personer som äter kött. Eller rättare sagt så kan du inte få i dig rent kollagen i en vegansk kost.

Så om du är en vegan som letar efter djurvänliga alternativ som ökar kollagenproduktionen har du hittat rätt!

Kollagen för veganer - 9 ämnen som boostar din kollagenproduktion

Vad är kollagen?

Först och främst är det bra att förstå vad Kollagen är för något.

Kollagen är en sorts protein som står för ungefär 30 procent av det protein vi har i kroppen. Det finns främst i all bindväv i kroppen såsom hud (Ca 70 % av huden består av kollagen), senor och blodkärl. Även hår, naglar, brosk, ledband och skelett består till stor del av kollagen.

Så det är inte så särskilt konstigt att det finns många hälsofördelar med att äta kollagen varje dag.

Tyvärr kan du inte få i dig ren kollagen genom något annat än kött och fisk. Däremot finns det aminosyror, vitaminer och mineraler du kan kombinera för att få en optimal bildning av kollagen samt minska nedbrytningsprocessen.

9 ämnen som boostar din kollagenproduktion

Alla dessa ämnen tillsammans bidrar till att öka kollagenproduktionen och elasticiteten i kroppens vävnader, inte minst i huden. Alltså finns det alternativ för den som vill boosta kollagenet i kroppen på ett djurvänligt sätt!

1. Aminosyror

Aminosyror, kända som byggstenar av protein, är ett grundläggande ämne för kollagensyntes i kroppen.

Många tror att protein endast effektivt kan erhållas från djurkällor. Men även växtbaserade proteiner, såsom ärtprotein eller quinoa, är kompletta proteiner. Ett komplett protein innebär att det innehåller alla 9 essentiella aminosyror som människokroppen inte kan producera på egen hand.

Att bygga kollagen sker inte bara genom att äta kollagenprotein, det handlar även om att ge kroppen rätt byggstenar.

Tips på fullvärdiga vegetariska proteinkällor

 • Tofu
 • Tempeh
 • Sojaprotein
 • Svarta bönor
 • Pumpafrön
 • Pistaschnötter
 • Solrosfrön
 • Jordnötter
 • Chiafrön

Vilka aminosyror främjar kollagenproduktionen?

Här är några av de viktiga aminosyrorna som är viktiga byggstenar för kollagenproduktionen.

Lysin

Lysin är en essentiell aminosyra. Det betyder att din kropp inte kan skapa det själv, så du måste få dig Lysin via kosten. Lysin används vid framställning av kollagen och skyddar kollagen från enzymatisk nedbrytning. Det har också visat sig hjälpa till att förhindra förlust av benmineraldensitet.

Prolin

Prolin och hydroxiprolin är aminosyror som utgör ca 23% av kollagen, och har visat sig vara föregångare för att upprätthålla kollagenproduktion. De spelar faktiskt en nyckelroll i stabiliteten hos kollagen.

Arginin

Arginin eller L-arginin är en aminosyra som tillverkas i kroppen. Vissa studier har föreslagit att arginin stimulerar insulinliknande tillväxtfaktor-l (IGF-1) produktion och kollagensyntes i osteoblastliknande celler.

Glycin

Glycin är den vanligaste aminosyran i kollagen. Det är ”villkorligt viktigt”, vilket innebär att din kropp oftast kan syntetisera den på egen hand.

Genom att ta ett glycintillskott eller äta mat som är rik på glycin hjälper du till att stödja kollagenproduktionen i kroppen.

2. C-vitamin

C-vitamin är inte bara en toppenvitamin för att hålla sjukdomar borta! Bortsett från aminosyror är vitamin C en av de viktigaste måste-ha komponenterna i en naturlig kollagenproduktion.

Utan tillräckliga mängder C-vitamin kan din kropp inte lagra eller bilda kollagen.

C-vitamin behövs för att förvandla aminosyran Prolin till Hydroxiprolin. Hydroxiprolin är nyckeln till att stabilisera kollagenstrukturen. Det gör den genom att stabilisera kollagenets tredubbla helixstruktur.

Utan C-vitamin får du dålig kollagenstruktur som leder till sprött hår, dålig hud, ömma leder och många andra symtom.

Förutom att hjälpa till att bygga upp strukturer i kroppen kan C-vitamin också hjälpa till att skydda huden mot UV- och fria radikaler. En rätt stor bonus att ha i åtanke!

Så frossa i citrusfrukter!

3. Aloe Vera

Denna hudförstärkande växt gör mer än att bara dämpa en solbränna. Alla vet att aloe är bra lokalt för huden, men visste du att det också främjar frisk kollagentillväxt vid intag?

Aloe Vera är rik på specifika polysackarider som spelar en roll vid sammansättning av aminosyror vid kollagenbildning. Dessa polysackarider kan hjälpa till att skapa större, starkare kollagenenheter. Tänk på det som en byggnadsställning som hjälper till att bygga längre, starkare kollagensträngar.

Aloe Vera dricks vanligtvis som juice

4. E-vitamin

Vitamin E, även känt som vitamin C: s synergistiska bästa vän och en anti-aging förespråkare.

Vi vet att vitamin C kan minska oxidativ skada på huden, men när det används tillsammans med vitamin E förbättras dess antioxidativa egenskaper avsevärt.

Intaget av vitamin E hjälper även mot lipidperoxidation, den oxidativa nedbrytningen av lipider. Det är processen där fria radikaler ”stjäl” elektroner från lipiderna i cellmembranen, vilket resulterar i cellskador.

5. Kisel/Silicea

Kisel är en välkänd kollagenförstärkande mineral som du kanske känner till bättre av sitt andra namn, Silicea.

Kiseldioxid är en viktig komponent i kollagensyntesen och hjälper till att producera och upprätthålla andra proteiner, inklusive elastin, som ger hudens elasticitet och keratin.

Kiseldioxid stimulerar och binder också till glykosaminoglykaner (GAG), ett annat viktigt protein som kan hålla upp till 1000 gånger sin vikt i vatten. Genom att binda till vattenmolekyler hjälper GAG till att främja hudens hydrering.

6. Vitamin A

A-vitamin hjälper till att stimulera produktionen av kollagen och finns bara i animaliska livsmedel (i sin fullständiga, aktiva form som kallas retinol).

Frukt och grönsaker är å andra sidan höga i fytonäringsämnen som kallas karotenoider. Karotenoider omvandlas i kroppen till vitamin A.

Vegetariska källor som innehåller mycket betakaroten (som din kropp sedan måste omvandla till vitamin A) är aprikoser, broccoli, morötter, grönkål, squash och sötpotatis.

7. Mangan

Mangan stöder en hälsosam produktion av kollagen. Kollagenprotein innehåller Prolin, en aminosyra som hjälper till att ge kollagenfibrer sin form, och Mangan aktiverar enzymer som dina celler använder för att skapa Prolin.

Några bra källor på Mangan är brunt ris, pekannötter och grönt te.

8. Koppar

Koppar spelar också en viktig roll i kollagenproduktionen. Det aktiverar en enzym som kallas lysyloxidas som krävs för att kollagenfibrerna ska vävas ihop med elastin.

Cashewnötter och solrosfrön är veganska alternativ som innehåller stora mängder koppar.

9. Zink

Zink fungerar som en medfaktor för kollagenproduktion. Det innebär att Zink aktiverar proteiner som är nödvändiga för kollagensyntes. Det aktiverar också ett protein som kallas kollagenas som gör att dina celler kan ”bygga om” kollagen vid sårläkning.

Finns det veganska kollagentillskott?

För alla som äter animaliskt finns det många olika tillskott att välja mellan ifall man känner att man behöver det. Om du däremot är vegan är det snarare ”kollagen boosters” som du får kolla efter.

De innehåller en sammansättning av näringsämnen som hjälper kroppens egna kollagenbildning. Flera av ämnen jag nämnde ovanför är vanligt förekommande i dessa tillskott.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har en kommentar

 1. Kamilla

  Jag har kollagen pulver i mitt morgonkaffe tillsammans med kardemumma som alltid samt även mctolja. Jag har märkt att jag fått både bättre hy och hår efter att jag börjat med mitt kollagen. Må så gott

Lämna ett svar