Kokosolja – 12 sätt att använda det på i din skönhetsrutin

 • Inläggskategori:Skönhet
 • Kommentarer på inlägget:1 kommentar

Kokosolja är en av de mest mångsidiga skönhetsprodukterna du kan ha i ditt skåp!

Kokosoljan har varit på mångas läppar (bokstavligt och bildligt talat) och har gått från en megahet trend i köket till en trend för i princip allt. Oljan sägs bland annat kunna bota sjukdomar, främja viktnedgång och boosta immunförsvaret. Huruvida det stämmer eller inte har delats upp i 2 olika läger, men hur än oljan fungerar på insidan av kroppen går det inte att förneka hur bra den fungerar på utsidan.

Priset och det faktum att det går att köpa kokosolja i nästan alla matbutiker gör det till en oslagen skönhetsprodukt! Du kan blanda den med andra ingredienser eller använda den som den är.

Här får du läsa om 12 olika sätt du kan använda kokosoljan på i din skönhetsrutin.

1. Kokosolja för håret

Kokosolja är en fantastisk produkt som kan göra underverk på håret! Och det går att använda den på flera olika sätt. Oljan kan till exempel återfukta, reparera, reda ut och lindra torr hårbotten.

Kokosolja är den olja som innehåller mest mättade fettsyror. Till skillnad från omättat fett så bidrar dessa fettsyror till en effektivare upptagningsförmåga av näringsämnen till håret. Detta kan hjälpa ditt hår att växa sig friskare och snabbare. De mättade fettsyrorna gör dessutom så att håroljan kan tränga djupare in i varje hårstrå och reparera dem. Detta motverkar slitage och frissiga toppar.

Återfuktar håret tack vare laurinsyra

Kokos innehåller höga halter av laurinsyra, som är en fördelaktig näringsämne för håret. Laurinsyra har förmågan att lätt tränga igenom håret och kan fungera som en effektiv återfuktare vid daglig användning. Denna naturliga olja har också antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att skydda håret mot skador.

Kan reda ut håret lättare

Har du mycket problem med frissigt och tovigt hår? Testa kokosolja! Den feta oljan fungerar som en ”smörjning” för håret vilket gör att håret blir mycket lättare att reda ut. Det fungerar i både blött och torrt hår.

Kokosolja kan lindra torr hårbotten

Massera in lite kokosolja i hårbotten och låt det sitta 10 minuter (bäst är det om du kan göra det över natten). Tvätta sedan håret som vanligt.

Kan användas som hårinpackning

Skippa alkohol, silikon och kemikalier som du hittar i de flesta hårbehandlingar! Använd istället kokos för att få ett mjukare hår med en naturlig glans.

Massera in några matskedar kokosolja i rent & fuktigt hår. Låt det verka i minst 30 minuter eller över natten. Ju längre desto bättre! Applicera mer olja på torra eller skadade toppar. Tvätta sedan håret som vanligt för att få bort oljan.

2. Kan användas som läppbalsam

Återfukta läpparna på naturlig väg med kokosolja. Det räcker länge och du slipper konstiga tillsatser.

Lägg lite kokosolja i en burk som du lätt får plats med i handväskan och fukta läpparna vid behov.

3. Kokosolja kan användas som en effektiv sminkborttagare

Kokos fungerar utmärkt som en sminkborttagare för både vanlig och vattenfast smink.

Håll kokosolja mot dina ögonfransar i ca 10 sekunder, så kommer kan du enkelt ta bort din ögonmakeup.

Som ansiktsrengöring appliceras oljan i ansiktet och masseras in. Tvätta sedan av med vatten. Avsluta med en fuktgivande dag- eller nattkräm.

Kokosolja - Miraklet för din skönhetsrutin finns i skafferiet

4. Perfekt som hudlotion

Värm en klick kokosolja i handen. Massera sedan in olja på lätt fuktad hud direkt efter du har duschat. Huden blir helt sammetslen!

Därför är den perfekt som hudlotion:

 • Oljan är rik på fettsyror som triglycerider, som kan hjälpa till att återfukta och mjukgöra huden. Dessa fettsyror kan också hjälpa till att stärka hudens skyddsbarriär och minska fuktförlusten.
 • Kokosolja har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation och rodnad i huden. Det kan vara särskilt fördelaktigt för personer med torr, känslig eller irriterad hud.
 • Denna olja innehåller också antioxidanter som kan hjälpa till att skydda huden mot fria radikaler och för tidigt åldrande.
 • Den har en naturligt mjuk och krämig konsistens som gör den till en idealisk lotion för huden. Den tränger också lätt in i huden och lämnar den mjuk och smidig.

5. Oil pulling & hemmagjord tandkräm

Kokosolja går att använda både som munskölj och som tandkräm.

Det är dock viktigt att notera att användning av oljan för tandvård inte ersätter regelbunden tandborstning och besök hos tandläkaren. Det kan dock vara ett naturligt och effektivt komplement till din vanliga tandvårdsrutin.

Oil pulling

Oil pulling är en uråldrig och ayurvedisk ritual där man sköljer runt olja i munnen. Det sägs att det gör tänderna vitare samtidigt som man får bättre andedräkt. Detta är tack vare kokosoljans antibakteriella kvaliteter.

Låt en tesked kokosolja smälta i munnen. Skölj runt oljan i munnen i upp till 10 – 20 minuter. Spotta ut oljan och skölj sedan munnen med vatten. Borsta därefter tänderna som vanligt och använd tandtråd.

Egentillverkad tandkräm gjord på kokosolja

Vanlig tandkräm innehåller en mängd tillsatser. Om du vill veta vad du stoppar i dig kan du göra din egen tandkräm av kokosolja och bakpulver. Mixa ihop till en pasta och du har en billig tandkräm utan tillsatser.

6. Kan användas vid rakning

Kokosolja har en antibakteriell effekt som minskar risken för röda prickar och annat obehag i samband med rakning. Applicera oljan på huden och raka som vanligt.

Jag har själv använt kokosolja som rakgel ofta och det funkar super! Det glider väldigt lätt och huden blir inte alls lika irriterad, speciellt när det kommer till bikinilinjen.

7. Oljan kan lindra svampinfektioner

Kokosolja är svampdödande och kan verka både förebyggande och som behandling.

Kokosolja vårdar dina ögonfransar

8. Vårdar dina ögonfransar

Efter rengöring kan du använda kokosolja som en näringsrik olja för fransarna. Oljan förlänger fransarnas cykel så att de blir längre och fylligare. Oljan ska användas på natten och tvättas bort med varmt vatten dagen efter.

Precis som ricinolja sägs även kokosolja stimulera hårväxten. Applicera ett tunt lager olja på ögonfransarna och ögonbrynen varje kväll innan du går och lägger dig. Som med ricinolja finns det olika läger om huruvida det funkar eller inte, men det är alltid värt att testa!

9. Använd som anti-age kräm

Kokosolja är fullt med antioxidanter som kan hjälpa till att bromsa åldrandet av huden. Samtidigt blir huden både återfuktad och mjuk.

10. Kan användas på naglarna

Smörj in dina händer och naglar med kokosolja. Oljan kommer stärka dina naglar och reparera dina skadade nagelband. Hur bra som helst och du slipper köpa flera olika produkter för att stärka naglarna.

11. Skonsam ögonkräm

Det är vid den tunna huden runt ögonen som de första tecknen på rynkor kan dyka upp. Smörj huden med lite kokosolja och rynkorna kommer hålla sig borta lite längre.

12. Du kan skapa din egna deodorant

Du kan skapa din egna deodorant gjord på kokosolja och bikarbonat. Det är billigt, enkelt och helt utan en massa konstiga tillsatser.

Ingredienser:

 • 2 droppar kokosolja (2 g)
 • 1 matsked bikarbonat (10 g)
 • Valfritt: 2 droppar eterisk olja efter eget val (2 g )

Så här gör du:

 • Häll bikarbonat i en liten glasburk.
 • Droppa långsamt i kokosoljan.
 • Blanda ordentligt.
 • Tillsätt den eteriska oljan när du har fått en krämig konsistens.
 • Blanda om till en jämn kräm.

Använder du denna magiska olja i din skönhetsrutin?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har en kommentar

 1. Problems

  Kan också användas i regioner som är lite känsliga. Det finns de som använder kokosoljan för att få bukt med plågsamma hemorrojder.

Lämna ett svar