Internationella Fibromyalgidagen

Idag är det Internationella Fibromyalgidagen – En dag för att uppmärksamma Fibromyalgi som kännetecknas av långvarig och utbredd smärta, sömnstörningar och extrem trötthet.

Att leva med en osynlig sjukdom är verkligen ett helvete. Förutom att man lider utav dess många symptom måste man slåss med näbbar och klor för att bli hörd och få hjälp. Jag själv fick diagnosen fibromyalgi förra sommaren så för mig känns den här dagen väldigt viktig. Jag blev i många år misstrodd av läkare och sjukgymnaster tills jag äntligen fick komma till Smärtrehabiliteringen i Danderyd. Innan dess fick jag alltid höra att min smärta var psykisk…

Vad är Fibromyalgi?

Ordet fibromyalgi betyder värk i muskler och bindväv. Sjukdomen har funnits länge men först på 80-talet accepterats den som en diagnos. Det är ett smärtsyndrom som karaktäriseras av långvarig smärta och en ömhet som kan jämföras med att ha blåmärken över hela kroppen. En del har så ont att de till och med får svårt att bära åtsittande kläder. Att ha Kronisk smärta i både vila och rörelse är väldigt typiskt för sjukdomen och ofta ökar smärtan vid ansträngning.

Vanliga symptom vid Fibromyalgi

 • Överkänslighet för beröring (taktil allodyni).
 • Kognitiva problem (bl.a. vad gäller minne, koncentration, svårigheter med att hitta ord).
 • Huvudvärk.
 • Matsmältningsbesvär och magsmärtor.
 • Extrem trötthet som inte går att sova eller vila bort.
 • Nedsatt immunförsvar.
 • Svullnadskänsla.
 • Vadkramper.
 • Stickningar och domningar.
 • Morgonstelhet.

…Och så mycket mer.

Att leva med FM

Att leva med FM är som att vara fast i ett osynligt fängelse. Det påverkar varenda aspekt utav ditt liv och hur mycket du än kämpar kommer du aldrig ut. Jag försöker att göra allt i mitt liv så rätt som jag bara kan… Men hur duktig jag än är med träningen och hur mycket jag än lyckas sova är resultatet detsamma. Jag kan lindra men jag kan aldrig bota.

Jobbet, ens relationer, vardagen och allt annat i livet blir påverkat. Hur mycket man än vill finns orken inte riktigt till. Tack vare min smärta och trötthet har jag missat otroligt mycket i livet och tid som jag aldrig kommer att få tillbaka. Och det enda jag kan göra är att försöka leva så normalt som möjligt och inte låta sjukdomen ta över även min framtid.

Vill du läsa mer om fibromyalgi?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. FridaochTove

  Tack att du delar med dig<3 Nu har jag blivit något klokare i hur andra kan ha det och det är jag glad för. Kram<3

  1. Ninni Undén

   Tack själv för att du tog dig tiden till att läsa och lämna en kommentar! Kram <3

 2. Diana Bolin

  Jeg har også Fibromyalgi, så jeg forstår dig!
  Rigtig fin video <3

  1. Ninni Undén

   Styrkekramar till dig som måste gå igenom det här helvetet! <3

Lämna ett svar