8 saker du bör veta innan du börjar med Isotretinoin/Roaccutan

  • Inläggskategori:Akne
  • Kommentarer på inlägget:3 kommentarer

Isotretinoin som även är känt under namnet Roaccutan är ett receptbelagt läkemedel som används för behandling av svåra former av akne. Innan du börjar med Isotretinoin, eller om du funderar på att göra det, bör du veta om vissa risker och biverkningar som finns.

Läkemedlet innehåller den aktiva substansen isotretinoin och är besläktad med A-vitamin. Roaccutan är verksam mot akne genom att påverka alla fyra sätt som akne bildas. Talgkörtlarnas storlek minskar och därav minskas själva talgproduktionen. Eftersom att talgproduktionen minskar, minskar även antalet av bakterien Propionibacterium acnes som lever av talg. Den har även en antiinflammatorisk och en starkt avfjällande effekt på huden.

8 saker du bör veta innan du börjar med Isotretinoin/Roaccutan

Innan du börjar med Isotretinoin / Roaccutan

Om du länge har lidit utav svår akne och gått till en hudläkare är kanske inte Roaccutan / Isotretinoin något som är helt okänt. Det är nämligen det mest effektiva läkemedel som finns mot akne och används oftast som en sista utväg. Efter min resa med Roaccutan förstår jag varför. Men mödan var värt det för mig!

Det här bör du veta innan du börjar med denna medicin:

1. Din hud kommer att bli extremt torr och ömtålig

Extrem torrhet

En av de vanligaste biverkningarna är torr och ömtålig hud. Om du ska börja med en Roaccutan-kur är det klokt att bulka snabbt upp med mjukgörande kräm och läppbalsam.

Ibland räcker inte det så det kan vara bra att införskaffa kokos och olivolja också. Alla har inte lika stor otur med biverkningen men det är en stor risk att du får gå med krakelerade läppar och såriga händer under flera månader. Sårläkningen kan också bli långsammare än normalt och du kan få så kallad ”Roaccutan-eksem”.

2. Du måste vara försiktigare än vanligt i solen

Din hud kommer mest troligen inte att tåla lika mycket som i vanliga fall och du kommer att bränna dig mycket lättare. Min hudläkare var väldigt tydlig med att berätta att man lättare får solskador under kuren och att jag måste ha solskyddsfaktor 50+. Hur högt man borde ha är nog alla hudläkare inte enade om men… ”it´s better to be safe than sorry”!

3. Ögonen kan också bli extremt torra

Från egna erfarenheter vill jag rekommendera dig som ska börja på en kur att även köpa ögondroppar. Och då menar jag inte den billigaste varianten!

Jag har själv gjort det misstaget och de räcker verkligen inte till! För mig funkar gel bättre än en vattning ögondropp och apotekarna rekommenderar att köpa de utan konserveringsmedel om man ska använda dem under en lång tid.

4. Man får absolut INTE ta Roaccutan om man är eller planerar att bli gravid!

Ta inte Roaccutan om du planerar att bli eller är gravid

En av de viktigaste sakerna du måste veta innan du börjar med Isotretinoin är att läkemedlet kan ge svåra fosterskador. Detta gäller under alla stadier utav graviditeten. Det kan orsaka både kroppsliga missbildningar och hjärnskada på det blivande barnet. Därför ska du absolut inte använda medicinen om du är eller försöker att bli gravid!

Det finns vissa extrema fall då man kan få detta utskrivet ändå men oftast är hudläkarna väldigt hårda på den här punkten av förståeliga skäl.

5. Du får inte lämna blod när du tar Isotretinoin

Du får absolut inte lämna blod under tiden du tar Roaccutan. Inte heller under de två första månaderna efter du har avslutat kuren då medicinen lagras i fettdepåerna. Om någon som är gravid skulle få ditt blod kan det orsaka att det kommande barnet föds med missbildningar.

6. Roaccutan kan ge leverskador

Läkemedlet bryts ned i levern så risken för att få leverskador är inte helt obefintlig tyvärr. Om du gillar att vara ute och festa var och varannan dag bör du nog förbereda dig på lite mer lugnare kvällar istället. Levern tar redan nog med stryk utav alkohol och med läkemedlet har den redan fullt upp. Därför kommer du troligtvis få ta blodprov för att kolla levervärdena innan du börjar med Isotretinoin. Vissa får även göra det under och efter kuren.

7. Ditt humör & mående kan bli påverkat

Isotretinoin / Roaccutan har ett dåligt rykte om sig och många är rädda för att testa medicinen. Att den kan orsaka depression och självmordstankar är något som nästan alltid kommer upp när jag berättar att jag tar den. Forskningarna kring detta säger väldigt olika men de flesta läkare verkar luta sig mot att det snarare handlar om en befintlig depression och inte att det uppkommer av medicinen.

Jag tycker att om man redan har en depression är det viktigt att berätta det för hudläkaren som har bäst erfarenhet. Detsamma gäller om man känner någon oro. Håll en öppen dialog under hela kuren och ställ frågor och berätta om alla orostankar du har!

8. Det blir ofta sämre innan det blir bättre

Oroa dig inte om du märker att det blir sämre helt plötsligt. Det är faktiskt extremt vanligt och betyder inte att medicinen inte fungerar!

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Matilda

    Jag åt Roaccutan för några år sedan och läkarna var väldigt noga med att informera om alla biverkningar osv. Jag fick absolut inte dricka alkohol, skulle vara försiktig i solen osv, precis som du skriver. Men det ända jag märkte av var att jag blev fruktansvärt torr i ansiktet. Men så länge man följer instruktionerna så märker man nog inte av så myyket annat!

    1. ninni

      Samma här! Jag blev sjukt torr överallt och fick fina ”roaccutan-eksem”. Annars har jag också haft rätt tur, trots att jag har fuskat och druckit alkohol. Jag tror att så länge man har koll och träffar läkare regelbundet är det ingen större fara. Får jag fråga hur det fungerade för dig? Jag ska snart sluta på min tredje kur (första var 2012) och blir aldrig riktigt av med allt. Och då har jag ändå inte en jätteilla akne.

Lämna ett svar