Kollagen – 8 hälsofördelar du får av detta protein

Kollagen nämns ofta när man pratar om hudens åldrande och är ett hett ämne i skönhetsforum. Det är nämligen ett protein som står för ungefär 30 procent av det protein vi har i kroppen.

Kollagen – 8 hälsofördelar du får av detta protein

Kollagenet finns främst i all bindväv i kroppen såsom skelett, hud (Ca 70 % av huden består av kollagen), senor och blodkärl. Det förekommer även rikligt i hår, naglar, brosk, ledband och skelett.

Redan vid 25-års ålder börjar kroppens produktion av kollagen att avta och fortsätter därefter att minska i takt med att vi åldras. Detta har tyvärr en negativ inverkan på kroppen på flera sätt.

Som jag nämnde tidigare pratar man ofta hudens åldrande och rynkor när kollagenet står i rampljuset. Men det finns faktiskt flera hälso- och skönhetsfördelar med att få i sig mer utav detta viktiga protein!

1. Kollagen hjälper vid ledsmärta

När vi förlorar kollagen så börjar våra senor och ligament att få mindre elasticitet och rörlighet. Detta leder till stelhet, svullna leder och mer smärta. kollagenet hjälper nämligen våra leder att röra sig lättare och minskar därav smärtan som ofta förknippas med åldrande.

2. Du får mer ut av träningen

Kollagen är ju som sagt ett protein så det är inte så konstigt att tillskott kan hjälpa till att bygga större och starkare muskler. Samtidigt får du även bättre återhämtning efter träning och fysisk aktivitet..

Risken att drabbas av träningsrelaterade skador minskar också eftersom att kollagen gör våra muskelfibrer starkare, mer elastiska och mer motståndskraftiga.

3. Förebygger hjärt- & kärlsjukdomar

Proteinet kollagen förbättrar elasticiteten i blod- och lymfkärlen. Detta gör det lättare för kroppen att rena sig och minskar därav risken att drabbas av lågt blodtryck samt förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.

4. Kan minska ärrbildning

Kollagenet hjälper till att reparera och skapa nya celler utan att skada hudens vävnader. Eftersom kollagenprodukter hjälper till att bygga upp bindväven i huden kan man reducera ärr. Att få bort djupa ärrbildningar helt är tyvärr inte möjligt, men det kan i alla fall minska ärrbildningen!

5. Det är bra för synen

Kollagen kan förbättra ögonhälsan tack vare dess inverkan på framförallt hornhinnan.

6. Kan minska celluliter & hudbristningar

Kollagen fungerar som ett naturligt fuktgivande medel för huden och har visat sig ha en tendens att minska både celluliter och bristningar på kroppen.

7. Kollagen stärker naglar, tänder & hår

Tunna och sköra naglar, svaga tänder och håravfall kan vara en bieffekt av att kroppen har för lite kollagen. Detta kan vara extra viktigt att tänka på som vegetarian eller vegan då kollagen finns i animaliska livsmedel.

Kollagen kan hjälpa till med att ge tjockare, friskare hår och naglar som inte går av. Detta behöver inte endast vara ett tecken på ålder utan vem som helst kan ha problem med dålig hårkvalité och naglar som ständigt går sönder.

8. Kan förbättra matspjälkningen

Det har visat sig att glycinhalten i kollagen främjar tillväxten av bifidobakterier. Detta är en bra typ av probiotiska bakterier som är ansvariga för att smälta maten vi äter, absorbera näringsämnena i maten samt bekämpa dåliga bakterier som kan orsaka sjukdomar.

Det finns även studier som visar att glycin kan hjälpa till att skydda tarmen genom att bekämpa svullnad och inflammation som ofta ses vid exempelvis IBS (irritable bowel syndrome).

Mat som innehåller kollagen

Lättast får du i dig kollagen genom att äta animaliska produkter som till exempel nötkött, fisk, gelatin och kyckling. Ännu bättre är det om du äter inälvsmat, skinn och brosk. Men hur många äter inälvsmat nu för tiden?

För att boosta kollagenproduktionen är det bra att även äta exempelvis mycket spenat, kål, broccoli och spannmål. Speciellt livsmedel som innehåller C-vitamin är väldigt gynnsamt för optimal kollagenbildning.

Kollagen för veganer

Tyvärr kan du inte få i dig kollagen genom något annat än kött. Däremot finns det aminosyror, vitaminer och mineraler du kan kombinera för att få en optimal bildning av kollagen samt minska nedbrytningsprocessen.

Alla dessa ämnen tillsammans bidrar därmed till att öka kollagenproduktionen och elasticiteten i kroppens vävnader och inte minst i huden. Ett bra alternativ för den som vill boosta kollagenet i kroppen på ett djurvänligt sätt.

Kollagen för veganer

1. Zink

Zink skyddar cellerna mot oxidativ stress som bryter ner kollagen- och elastinvävnad. Du kan få i dig zink genom att äta fullkornsprodukter och nötter.

2. Vitamin c

C-vitamin behövs för att få en optimal kollagenbildning. Det här vitaminet har även antioxidantiska egenskaper som stabiliserar de enzymer som bryter ner kollagen. Samtidigt skyddar c vitamin mot de fria radikaler som försvagar kollagenet.

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter.

3. Genistein

Genistein främjar kollagenproduktionen och hjälper till att blockerar enzymer som kan skada huden. Du kan få i dig genistein genom soyamjölk och tofu.

4. A-vitamin

A-vitamin återskapar och regenererar skadat kollagen. För att få i dig mer a vitaminer kan du äta apelsiner, morötter och potatis.

5. Lykopen

Lykopen ger ett naturligt skydd mot solens UV-strålar samtidigt som det skyddar huden från skada samt ökar nivåerna av kollagen. Du får i dig mer lykopen genom att äta tomater, rödbetor och chilipeppar.

6. Resveratrol

Resveratol är en kraftfull antioxidant som skyddar mot oxidativ stress som bryter ner kollagen- och elastinvävnad. Denna antioxidant finns i i skalet på vindruvor, blåbär och lingon.

7. Mangan

Mangan stödjer en hälsosam kollagenproduktion genom att aktivera enzymer som dina celler använder för att göra prolin. Det är en aminosyra som hjälper till att ge kollagenfibrerna sin form.

Mangan är även viktigt för kroppens omsättning av kolhydrater och protein.

Du får i dig mangan genom att äta ris, havregryn och bladgrönsaker.

8. Prolin & hydroxiprolin

Precis som annat protein består kollagen av flera olika aminosyror med en särskild hög halt av prolin och hydroxiprolin. De har visat sig vara föregångare för att upprätthålla kollagenproduktion och är en nyckelroll i kollagenets stabilitet.

Vegetariska prolinkällor inkluderar sparris, bönor, bovete, kål, gräslök, gurkor, garbanzobönor, jordnötter, soja och vattenkrasse. 

Kollagentillskott

För alla som äter animaliskt finns det många olika tillskott att välja mellan ifall man känner att man behöver det. Om du däremot är vegan är det snarare ”kollagen boosters” som du får kolla efter. De innehåller en sammansättning av näringsämnen som hjälper kroppens egna kollagenbildning. Flera av ämnen jag nämnde ovanför är vanligt förekommande i dessa tillskott.

Vad påverkar kollagenet på ett negativt sätt?

Som jag har nämnt tidigare så minskar kollagenproduktionen naturligt med åldern. Men det finns även andra faktorer som påverkar kollagenet på ett negativt sätt.

  • Autoimmuna sjukdomar.
  • Rökning.
  • Socker och raffinerade kolhydrater.
  • Dålig kosthållning i allmänhet.
  • Exponering för vatten- och luftföroreningar.
  • Sömnbrist.
  • Brist på fysisk aktivitet.
  • UV-strålning.

Som man märker tydligt är en hälsosam livsstil av stor betydelse för att kollagenproduktionen ska fungera optimalt. Det behövs också för att skydda det befintliga kollagenet i kroppen från att brytas ner för snabbt.

Alltså är det inte så lätt att du bara behöver få i dig kollagen eller de ämnen som bygger upp kollagen. Du behöver även se över alla delar som en sund livsstil innebär.

Precis som med allt annat i livet finns det ingen mirakelmedicin. Det handlar alltid om ett helhetstänk.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Lämna ett svar