Därför ska du le varje dag – 7 anledningar till att dra upp smilgroparna

Vare sig livet känns tufft eller om du bara en jobbig period finns det flera anledningar till varför du ska le varje dag. Att le och att se andra le påverkar oss på flera olika sätt. Det kan vara allt ifrån hur andra ser dig och hur du ser andra till att någonting händer i kroppen ända ner på cellnivå!

En liten sak som vi oftast gör utan att tänka på det kan påverka oss så otroligt mycket på så många olika sätt. Är det inte rätt häftigt? Om det är fejkat eller genuint spelar inte heller någon roll.

Är du inte helt övertygad ännu? Här får du de 7 bästa anledningarna till varför du ska anstränga dig till att le varje dag.

1. Det påverkar hur du mår

När vi ler ser vi inte bara gladare ut utan det gör även oss gladare! Många studier visar på att musklerna i ansiktet kan förstärka eller omvandla våra känslor. Därför kan vi på så vis påverkas av det faktum att du ler – utan att egentligen vara glad.

2. Det gör att du verkar mer trovärdig

Är du en sån som rynkar på pannan ofta eller har ett neutralt ansiktsuttryck? Då är det kanske dags att tänka om! Ur ett psykologiskt perspektiv uppfattas en person som ler nämligen som mer trovärdig än en person som inte ler.

3. Att le lär din hjärna att tänka mer positivt

Att hamna i den onda cirkel av negativitet är lätt hänt. Detta är tack vare vår hjärna som är benägen att tänka negativt som en försvarsmekanism. Som tur är kan vi ”lura” vår hjärna till att bli mer positiv med ett sånt enkelt medel som att dra upp smilgroparna och le. Ju mer du ler – desto mer lär du hjärnan att se livet på ett mer positivt sätt.

“Happiness is a work ethic… It’s something that requires our brains to train just like an athlete has to train.”

– Shawn Achor

4. Det kan stärka kroppen på cellnivå

När vi ler kan vi frigöra spänningar i våra celler. Den psykiska avslappningen som detta medför kan bidra till att motverka risken för stressrelaterade mutationer i cellerna.

5. Ett stort leende gör dig mer lättillgänglig för andra

Vem går du helst fram till och hälsar på eller ber om hjälp – Den som ler eller den som ser sur eller totalt likgiltig ut? De flesta kan nog hålla med om att man hellre väljer den som ler och ser glad ut.

6. Det lindrar stress & är bra för hjärtat

När du ler aktiveras frisättningen av neuropeptider som arbetar mot att bekämpa stress. Neuropeptider är små molekyler som gör det möjligt för neuroner att kommunicera med hela kroppen när vi är glada, ledsna, arga, deprimerade eller upphetsade.

De hjälper till att frigöra en må bra-cocktail av dopamin, endorfiner och serotonin som i sin tur hjälper till att lindra stress. Det lugnar inte bara din kropp utan kan även sänka både hjärtfrekvensen och blodtrycket.

7. Att le är smittsamt

Alla människor har något som kallas för ”spegelneuroner”. Förenklat är det celler som aktiveras när vi gör vissa saker och när vi tittar på andra människor som gör något. Vi gör som andra gör och det gör vi oftast helt omedvetet. Vi gäspar när andra runt oss gäspar och vi svarar med ett leende när andra ler mot oss. Det betyder att när du ler – sprider du vidare glädje!

Och hur fantastiskt är inte det egentligen?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. Amanda

  Älskar sådan här inlägg som är posetiv

 2. Jessica

  Åh bara läsa få mig att le

 3. sofia

  Alltså dina inlägg är verkligen grymma och så positiva. Jag älskar det 🙂

 4. Sanna

  De där behövdes läsas på morgonen nu, grymt!

 5. Emma jonsson

  Så roligt inlägg! De är ju viktigt att man ler

Lämna ett svar