Cellprov – Varför det är så viktigt & hur det kan rädda liv

Att lägga sig på gynstolen och ta cellprov kan kännas otroligt jobbigt och obekvämt. Men att ta reda på om huruvida man har cellförändringar eller inte kan rädda liv.

Vad innebär det att ta ett cellprov?

Att ha cellförändringar på livmoderhalsen är inget som ger symtom eller som kan ses med blotta ögat. För att ta reda på om man har cellförändringar måste man därför göra ett så kallat cellprov. Detta prov skickas till ett laboratorium för en mikroskopisk undersökning.

Provtagningen går väldigt snabbt och det tar oftast bara någon minut att göra. Barnmorskan använder en liten mjuk borste som försiktigt borstar ur celler från livmoderhalsen samt en spatel som stryks mot livmodertappen.

Om ett sådant cellprov visar på att du har förändringar kommer ytterligare en undersökning. Då genomförs undersökningen hos en gynekolog som gör en koloskopiundersökning på livmodertappen samt tar ett litet vävnadsprov. Om provet visar ännu en gång att man har medelsvåra/svåra cellförändringar får man oftast göra en konisering av livmoderhalstappen.

Cellförändringar är inte cancer

Jag som många andra fick panik när jag fick hem brevet där det stod att jag hade cellförändringar. När jag sökte runt frenetiskt på Google insåg jag snabbt att jag inte var den enda som associerade cellförändringar med just cancer. Men cellförändringar är förändringar som kan utvecklas till cancerförändringar, men som ännu inte är cancer.

I bakhuvudet förstod jag det från början men eftersom att det gällde just i livmodern fick jag panik över möjligheten att inte kunna få barn. Cancer är sjukt läskigt på många sätt men det var just rädslan för att inte kunna föda barn som skrämde mig mest.

Även fast jag läste att risken för att få livmoderhalscancer var extremt liten kunde jag inte riktigt släppa tanken ”tänk om”.

Hur får man cellförändringar?

Oftast beror förändringar på humant papillomvirus (HPV) som är en mycket smittsam och sexuellt överförbar infektion. De flesta människor infekteras med en eller flera olika typer av viruset någon gång i livet. HPV-infektionen läker oftast ut av sig själv men vissa HPV-infektioneer kan bli kroniska. Varav vissa HPV-typer kan efter många år ge upphov till olika typer av cancer.

HPV kan också orsaka vanliga hudvårtor samt könsvårtor som också kallas kondylom. Som jag har förstått det så är denna typ av HPV inte något som utvecklas till cancer.

När jag var ung läste vi om de flesta könssjukdomar i skolan, men ingen sa något om HPV och att man kunde utveckla cancer om man har oskyddat sex. Detta gäller bara oss tjejer såklart…

Cellprov räddar liv

Tack vare cellprovtagningarna har dödligheten av livmoderhalscancer minskat med cirka 60% under de senaste decennierna. Det är tack vare att cellförändringarna tas bort i förebyggande syfte och för att en redan utvecklad cancer hittas tidigt och chansen för att bli frisk ökar.

Jag hade CIN2/måttlig dysplasi & fick göra en konisering

Igår fick jag göra en konisering på Norrtälje sjukhus dagkirurgi. Det innebär att de tar bort cellförändringarna och åter igen skickar in vävnad på ytterligare en analys. Ingreppet tar bara tar 10 – 15 minuter och man får göra det under narkos om man tycker att det är jobbigt.

Även fast risken för att man faktiskt utvecklar cancer är väldigt liten så tar läkarna verkligen det på allvar och det är jag så glad för. Jag vet inte om jag till slut skulle få cancer eller inte och om jag skulle ha fått det skulle det lika gärna kunna utvecklas om 10 år. Men genom att ta bort dessa cellförändringar känner jag mig mycket mindre orolig.

Därför ska du ALLTID gå när du blir kallad

Som sagt så innebär inte det automatiskt att man kommer att få cancer på grund av cellförändringarna. Men om man kan förebygga och få chansen att upptäcka det i ett tidigt stadie – Är det inte då värt det? Några minuters obekvämhet kan inte väga tyngre än att få möjligheten att rädda ens liv. Så när du kommer upp i åldern, vilket brukar vara 23 år, ta tag i chansen direkt när du får brevet! Det är inte alla länder som erbjuder kvinnor detta.

Ni kan läsa mer om gynekologisk cellprovskontroll på Cancerfondens hemsida.

Divider

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Sååå bra inlägg. Jag struntade i att gå på min kallelse… Efter två år tog jag kontakt själv och gjorde det där cellprovet. Vilket visade på grava cellförändringar jag jag fick göra en konisering… Proverna efter det såg dock fint ut, som tur var 🙂

  1. Ninni Undén

   Tack!! Åh vilken tur att du gick på det trots allt och va skönt att det såg bra ut. Jag väntar fortfarande på provsvaret från biten de tog bort, men jag känner mig rätt säker på att det inte är något mer. 🙂

 2. Emma Engström

  Tror verkligen brevet där det står cellförändringar ger en chock, men som sagt behöver det inte alltid vara cancer. Väldigt bra att ta tester för att vara på den säkra sidan! KRAM

  1. Ninni Undén

   Ja det står ju så fruktansvärt lite och luddigt i brevet. Jamen precis! Tack vare screeningprogrammet har antalet insjuknande och dödsfall minskat otroligt mycket så det är absolut något som man bör utnyttja. Kram på dig!

Lämna ett svar