Boosta ditt ego & lev ett lyckligare liv med mer självförtroende

Lev ett lyckligare liv med mer självförtroende och bättre självkänsla genom att boosta ditt ego.
Det är du värd vare sig du tror det eller ej.

Boosta ditt ego

Att boosta ens ego kan ringa lite illa i mångas öron. Egocentriska människor är ju jobbiga och helt enkelt ”too much”.  Men alla måste få vara lite egoistiska ibland! Du ska ju trots allt vara din egna bästa vän – för det är just du som du kommer att få leva med för resten av ditt liv.

Det här inlägget handlar inte om att boosta ditt ego till den punkt att du blir en mallgroda som tror att du är bäst i världen. Fast egentligen så får du mer än gärna göra det, så länge du även har ödmjukhet och glimten i ögat. Att ha ett ego behöver inte nödvändigtvis vara en dålig sak. Det kan också lyfta dig och få dig att våga göra allt det där som du alltid har drömt om.

Slå bort alla dina negativa tankar

Du måste lära dig att bli medveten om hur du pratar och tänker om dig själv. Att ständigt intala sig själv att man är dålig och gör fel kommer aldrig att leda till ett bättre resultat. Skippa tankar som ”det klarar jag inte” eller ”allt jag gör blir fel”. Öva på att ändra på ditt tankemönster och tänk istället ”jag ska göra mitt bästa” eller ”jag försökte i alla fall och nu vet jag vad jag inte ska göra nästa gång”.

Testa att skifta dina tankar genom att skriva ner minst fem positiva saker som hänt under dagen innan du går och lägger dig. Det kan vara enkla saker som att du utförde, om du gillade vädret eller om du gick en hel dag utan att slå stortån i något. Det kanske låter fånigt men positiva tankar föder ett mer positivt tankesätt. Efter ett tag kommer det alltmer automatiskt. Det ger mindre plats åt negativitet.

Fokusera på lösningar – inte på problemen

Att fokusera på lösningar istället för problem är ett effektivt sätt att öka ditt självförtroende samtidigt som saker och ting känns mindre svåra. När du börjar rada upp problem för dig själv inne i huvudet vill jag att du ska stanna upp och fråga dig själv ”hur kan jag vända på det här?”.

 • ”Jag vet inte hur man gör” – Hur kan jag ta reda på hur jag ska gå tillväga?
 • ”Jag kan inte motivera mig själv!” – Hur hittar jag min motivation?
 • ”Jag orkar inte” – Vad ger mig energi som får mig att orka mer?
 • ”Varför händer det här mig?” – Vad kan jag lära mig utav situationen?

Det är sällan det inte finns någon sorts lösning. Så istället för att fokusera på alla problem och på hur jobbigt det är – tänk på HUR du ska lösa dem. Hittar du inte svaret hos dig själv? Be om hjälp!

Börja att belöna dig själv för varje litet steg

När du klarar av saker som du tycker är svåra måste du lära dig att belöna dig själv för det. Det är du som är ansvarig för att bygga din självkänsla så du måste börja ta hand om dig och peppa dig själv mer. Du är värd det och alla skäl du kommer på som du kan belöna dig själv för är bra för självkänslan och ger ditt ego en boost. Klappa dig själv på ryggen och säg åt dig själv att ”det där gjorde jag bra!” och ”satan va snygg jag är idag!”.

Identifiera dina styrkor & utveckla dem

Alla är bra på något men väldigt få är bra på allt. Acceptera detta faktum och acceptera att du har brister och fel precis som alla andra. Bara det kan släppa på en del av tyngden du bär på. Och istället för att försöka förbättra dina svagheter ska du fokusera på att utveckla sådant som du redan är bra på – så att du kan bli ännu bättre på det!

Släpp perfektionismen & bli din bästa vän

Att kämpa för att göra allt perfekt och för att se perfekt ut är dömt till att misslyckas. Det får dig att tvivla på dig själv och fyller dig bara med känslan av att aldrig vara tillräcklig. Om din bästa vän skulle tänka så som du sitter och gör, vad skulle du säga då? De flesta av oss skulle säkerligen säga ”du är bra nog”, ”du har inget att bevisa” eller ”ingen kan vara perfekt”.

Varför säger du inte detsamma till dig själv? Bli din egna bästa vän och stötta dig själv genom att påminna dig om att du är bra nog. Även när saker och ting går åt pipsvängen. Ge dig själv tillåtelse att göra misstag! Om du inte gör misstag kommer du aldrig att utvecklas.

”Take chances, make mistakes. That’s how you grow. Pain nourishes your courage. You have to fail in order to practice being brave”. – Mary Tylor Moore

Öva på att sluta ge dig självkritik

När vår självkänsla är låg sänker vi ofta den ännu mer genom att trycka ner oss själva ännu mer. Som jag skrev tidigare ska du behandla dig själv som om du vore din bästa vän. Utmana rösten och ryt ifrån! Även om du bara ryter ifrån dig själv kommer du bli stärkt av det.

Kolla in dig själv i spegeln & säg fina saker till dig själv

Det kanske låter larvigt men att ge sig själv kärlek är otroligt viktigt. Ta en titt på dig själv i spegeln och ge komplimanger. Även fast du inte tycker att du är snygg är det exakt det du ska säga! Du kanske inte kommer att tro på dina ord i början men efter ett tag kommer det att sjunka in. Ge det tid och fortsätt hur konstigt och falskt det än känns. Du kan även ge komplimanger som handlar om din personlighet eller vad du har åstadkommit under dagen. Allt positivt är värt att säga.

Glöm inte att påminna dig själv om att du är bäst och att du älskar dig!

Fake it until you make it – Agera ”Som-om”

Agera som om du redan har vanan och det beteende som du önskar att du hade. Fråga dig själv om vad du skulle göra om du var självsäker och hade ett bra självförtroende. Hur skulle du gå och tala? Hur skulle du känna dig? Fejka att du har det där självförtroendet som du längtar efter. Efter ett tag lurar du inte bara alla andra utan även dig själv. Vi är ju trots allt vanedjur. I slutändan kommer du inte att fejka längre – då har du lyckats med att boosta ditt ego!

Sträck på ryggen och håll huvudet högt. Det här kommer du att klara galant!

Sug åt dig komplimanger & boosta ditt ego

Att få komplimanger kan verkligen ge oss alla en egoboost. Men om man har dålig självkänsla är det ofta väldigt svårt att ta till sig beröm. Även fast det är just i sådana stunder som vi behöver få höra att vi är duktiga. Nästa gång någon berömmer dig, muttra inte bara rent instinktivt ”Äsch, det var väl inget”. Ta åt dig, sug in det och ta vara på det. Tacka, ta emot och lär dig att bli bättre på att acceptera att du faktiskt gör riktigt bra saker ibland.

Har du några egna råd som du vill dela med dig utav? Skriv en kommentar! Om du gillade inlägget får du mer än gärna dela det vidare. Knapparna finns precis nedanför! ♥

Gillade du inlägget? Dela gärna med dina vänner! ♥

Detta inlägg har 6 kommentarer

  1. ninni

   Åh tack så mycket själv! Det glädjer mig verkligen att du gillade det 😀 <3

  1. ninni

   Tack så mycket! 😀

   1. Annika

    TACK! Jätte bra skrivet!
    Många,många behöver läsa detta!! Jätte fint!

    1. Ninni Undén

     Tack så jättemycket själv, är så glad för att du gillade inlägget!

Lämna ett svar